spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 16, 2024
Altele
    AcasăActualitateFestivalul Tineretului, la Godinești pe 1 august

    Festivalul Tineretului, la Godinești pe 1 august

    Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Godinești și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” organizează, pe 1 august, o nouă ediție a Festivalului Folcloric pentru Tineret „Nicolae Mischie”, la Godinești. Evenimentul a ajuns la ediția a-XXIV-a.

    A devenit deja o tradiţie ca, pe 1 august, cu prilejul bâlciului tradiţional de la Godinești, să se organizeze Festivalul Folcloric pentru Tineret. Începând cu acest an, prin hotărârea Consiliului Local Godinești, manifestarea va purta numele unui fiu al localității, respectiv pe cel al lui Nicolae Mischie, fost președinte al Consiliului Județean Gorj și profesor, decedat în anul 2018. Devenit tradiţional pentru satul Godineşti, acest festival-concurs este aşteptat, în fiecare an, cu un interes deosebit atât de tinerii concurenţi-interpreţi ai cântecului, dansului şi portului popular gorjenesc, cât şi de locuitorii comunei, sau de vizitatorii din judeţ sau din ţară.
    La cele 23 de ediţii anterioare, la acest festival-concurs au fost invitaţi interpreţi şi păstrători ai cântecului, dansului şi portului popular gorjenesc din comuna Godineşti, dar şi din alte localităţi ale judeţului Gorj: Tismana, Ciuperceni, Peştişani, Padeş, Drăgoteşti, Băleşti, Motru, Novaci, Târgu-Cărbuneşti şi altele.

    În anul 1947, invitată de Alexandru Crăciunescu, prefectul judeţului Gorj, „privighetoarea Gorjului”, Maria Lătăreţu, prin cântecele sale a făcut să răsune lunca de la Godineşti. În anul 2002 au răsunat şi au fost aplaudate la scenă deschisă melodiile interpretate de renumita solistă de muzică populară românească Irina Loghin.

    Regulamentul festivalului

    Secțiunile Festivalului sunt: soliști vocali, formaţii de dansuri populare, costum popular, solişti instrumentişti, tarafuri tradiţionale. Câștigătorii trofeului și locului I din ultimii trei ani nu au voie să participe în concurs, prestaţia lor putând fi doar în afara concursului. Vârsta de participare este între 12 și 25 ani. Soliștii vocali și instrumentiști vor interpreta două piese din repertoriul gorjenesc, respectiv o doină sau o baladă fără acompaniament şi o piesă cu acompaniament orchestral. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Pentru înscriere și preselecţie, participanţii sunt rugaţi să se prezinte la ora 14.00, concursul începând la ora 16:30.
    Festivalul se desfășoară pe scena din Grindul Godineştiului. Juriul va fi alcătuit din specialişti pe domenii și din reprezentanţii organizatorilor. Premiile nu se împart și se supun impozitării. Juriul are libertatea de a decide cum se va redistribui fondul de premii rămas nealocat.

    Istoria festivalului

    „Festivalul a apărut în 1999 la iniţiativa unui fiu al Godineștiului, profesor universitar, fost deputat şi preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie. Cel mai mic dintre cei 15 frați, s-a născut pe 2 martie 1945 în satul Godinesti, din judetul Gorj, fiind fiul lui Alexandru și al Mariei Mischie. A copilărit și a absolvit școala generală în comuna natală Godinesti, judetul Gorj, după care a urmat cursurile Școlii Pedagogice din Bucuresti în perioada anilor 1959-1965, rămânând însă legat spiritual de comunitatea sa natală”, conform organizatorilor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!