spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 15, 2024
Altele
    AcasăCulturaCâlnic: Nedeia satului la Gorunul din Pieptani

    Câlnic: Nedeia satului la Gorunul din Pieptani

    Marți, 6 august, va fi organizată în locația Gorunul de la Pieptani, comuna Câlnic, nedeia de Probojenie, sărbătoare cu tradiție în comună. Asta anunță primarul Dumitru Vulpe, invitând localnicii și nu numai la această frumoasă sărbătoare câmpenească.

    Probajele le cred bătrânii niște sfinte lăsate de Dumnezeu pe pământ, pentru a face dreptate între oameni. Ca pedeapsă la un om pentru un rău ce-l face, sfintele îl proboză pe om și, dacă omul nu se pocăia, trebuia să moară. În acea zi fiecare femeie, fată, băiat, bărbat se ferește de a se ocărî unul pe altul, căci tot anul nu trăiește decât în sfadă cu alții. Multe gospodine se păzesc ca să nu mănânce mere, pere sau perje până la această zi.

    La 6 august, în calendarul creştin-ortodox se vestește „Praznic Mare”, „Împărătesc”, respectiv „Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Tabor”. Acolo, Iisus Hristos a conștientizat cea mai mare parte a esenţei sale divine. Evanghelistul Matei afirmă “Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2). Iar evanghelistul Marcu descrie că veşmintele Lui s-au făcut „albe ca zăpada” (Marcu 9,3).

    Din punct de vedere istoric, Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului datează de la începutul veacului al IV-lea d. H., când Sfânta Împărăteasă Elena construiește o biserică pe Muntele Tabor. Această sărbătoare este menționată în documente începând cu prima jumătate a secolului al V-lea d.H. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a instituit mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist al III-lea, drept mulțumire pentru biruința creștinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.

    De „Probejenie” se spunea că începe codrul să-şi schimbe culoarea, iar apele se răcesc, copacii plâng pentru că nu-şi mai văd crescând lăstarii, cerul devine mai albastru, iar berzele pleacă purtând rândunelele pe aripi. În această zi considerată sacră, oamenii rămâneau acasă şi se rugau pentru păsările călătoare, ca ele să ajungă cu bine şi să se întoarcă la primăvara ce vine. Se spunea că nu-i bine ca oamenii să pornească la drum lung în aceeași zi cu păsările călătoare, că vor rătăci cărările şi cu greu vor mai găsi drumul spre casă. Tot în această zi, se credea că cine are inimă bună şi îşi dorește din tot sufletul să scape de o patimă, va fi vindecat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!