spot_img
12.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 21, 2024
Altele
    AcasăEvenimentFiliera șpăgilor: instructori-medici-polițiști

    Filiera șpăgilor: instructori-medici-polițiști

    Anchetatorii din București au scos la iveală detalii șocante despre modul cum se făceau banii negri cu permise auto. Potrivit procurorilor de la Parchetul General, polițiștii de la examinări erau contactacți telefonic de către instructorii auto și ulterior primeau bilețele cu numele candidaților care trebuie promovați. Instructorul încasa șpaga de 200 sau 300 de euro pentru promovarea probei practice. Fiecare știa exact ce are de făcut iar candidații care picau examenul erau primii ofertați. Contra sumei de 85 de lei, medicii scoteau fișe medicale pe bandă rulantă fără măcar să vadă persoanele în cauză. Dana Vodislav și Elena Băltărețu au încasat peste 400.000 de lei fără să declare veniturile. Tranzacțiile au fost făcute și cu ofițeri sub acoperire. Procurorii de la Parchetul General au confiscat din casa unuia dintre medicii peste 900.000 de lei, 23.500 de euro și bijuterii.

    Procurorii bucureșteni au prezentat filmul șpăgilor pentru permise: „Instructorul auto făcea oferta elevului sau candidatului de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; oferta era făcută fie unui elev/candidat care deja picase o dată examenului, fie unui elev/candidat care urma să dea examenul. Ulterior, acesta primea suma de bani (în general între 200 şi 300 de euro) de la elev/candidat, imediat după momentul examenului. Înainte de momentul examenului, instructorul auto afla fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoțea pe acesta numele examinatorului prin SMS sau telefonic, după care îl contacta telefonic pe examinator și îi cerea să se întâlnească, ori în situația în care examinatorul nu era un cunoscut apela la șeful acestuia sau la un alt examinator care la rândul lui urma să intervină pe lângă examinatorul în cauză pentru promovarea cursantului favorizat pe bază de reciprocitate. După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care de regulă erau lăsați la sfârșitul examinării) instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana, aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuț, la întâlniri cu agentul de poliție, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bilețel cu numele cursantului care trebuia favorizat și data susținerii examenului”, se arată în comunicat. Polițistul Stroe a negat tot timpul că ar avea vreo vină dar, a picat în plasa anchetatorilor care au trimis investigatori sub acoperire care au primit asigurări că le vor obţine fişe medicale contra cost fără să fie examinaţi din punct de vedere medical, dar şi mai grav şi avize psihologice.

    Șpaga, soluția pentru perdanți

    Oamenii legii spun că administratorul unei școli auto, Georgiana Stroe, dar și instructorii, Gheorghe Frățilescu şi Bogdan Petre induceau candidaţilor care susţineau proba practică a examenului auto convingerea că singura modalitate de promovare a acestei probe era doar prin cumpărarea influenţei instructorilor auto, care la rândul lor îşi foloseau influenţa asupra poliţiştilor examinatori, fapt de natură să creeze în rândul opiniei publice convingerea că funcţionarii îndrituiţi să aplice legea sunt coruptibili.

    Primul milion, din șpăgi?!

    Ofițerii care au făcut perchezițiile domiciliare au rămas șocați când au găsit în casa unuia dintre medici, Elena Băltărețu, aproape un milion de lei, susțin surse judiciare. Mai exact, 900.000 și 23.500 de euro. Banii erau ținuți în mai multe sertare. Aici a intervenit ANAF care a constatat că atât Băltărețu cât și Vodislav au dat o gaură în buget de sute de mii de lei: „Prin astfel de metode la nivelul societăţii (cabinet medical) la care funcţiona învinuita Băltăreţu Dinică Elena, au fost eliberate în cursul anului 2013 aproximativ 2.600 certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de aproximativ 234.000 lei, în majoritatea situaţiilor nefiind eliberate documente fiscale. Prin acelaşi mecanism, la nivelul cabinetului medical la care funcţiona ca asociat şi administrator învinuita Vodislav Dana Maria, au fost eliberate de la începutul anului până în prezent, 2.500 certificate pentru care au fost încasaţi circa 225.000 lei, majoritatea fără emiterea unor documente fiscale. O situaţie similară s-a constat şi la cabinetul medical la care funcţiona învinuita Lehner Rodica unde în cursul acestui an au fost eliberate circa 1.500 certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de 127.500 lei”.

    Fișe medicale „în alb”

    Pe parcursul probatoriului administrat în cauză, a reieşit şi faptul că învinuita Băltăreţu Dinică Elena, medic, asociat și administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Târgu-Jiu, elibera în fals, prin intermediul acestei societăţi „certificate medicale tip A(B) pentru atestarea stării de sănătate la conducătorii de autovehicule” în schimbul sumei de 85 lei. Grav este că pe șoselele țării circulă acum și persoane care aveau antecedente, dar pe care asistentele le făceau nevăzute și ofereau clienților fișe medicale curate ca lacrima: „Persoanele solicitante care aveau consemnate datele personale de identificare şi aveau completate rubrica ‹‹antecedentele personale››de către medicul de familie la care era înscris pe listă se prezentau cu acestea la cabinetul medical, unde le era efectuat în mod superficial controlul medical oftalmologic de către învinuita Diaconescu Lorenziana Paula (asistenta medicală), care cu încălcarea atribuțiilor de serviciu nu proceda la programarea solicitantului în vederea consultării lui, fiindu-le ulterior reţinut formularul medical tip, pentru consemnarea investigaţiilor medicale şi la celelalte șapte specialităţi clinice (boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL şi serologia sângelui). A doua zi solicitanţii se prezentau la sediul cabinetului medical la care era asociat şi administrator învinuita Băltăreţu Dinică Elena, ocazie cu care acestora le era înmânat un alt formular medical completat cu toate semnăturile şi parafele pentru celelalte 7 specialităţi clinice prevăzute, fără ca investigaţiile/analizele în cauză să fie realizate, fiind însă trecuți, în fals, în registru de consultații ca fiind prezenți în vederea examinării medicale”. Reprezentanţii cabinetului medical aveau formulare medicale completate „în alb” de către medicii specialişti, pe care le înmânau solicitanţilor după achitarea unei taxe de 85 lei, pentru care nu erau emise documente fiscale.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!