spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicAriton: "vom rezilia contractele dezavantajoase"

    Ariton: „vom rezilia contractele dezavantajoase”

    „Ministrul Economiei, Ion Ariton, a fost singurul membru al Cabinetului, lăudat de FMI!”. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, care spune acum că aşteaptă veşti bune de la acesta, precum încheierea contractelor cu „băieţii deştepţi” din energie. În exclusivitate pentru „Impact în Gorj”, Ministrul Economiei Ion Ariton a precizat că are în atenţie aceste contracte, ce vor fi analizate.

    În opinia preşedintelui Traian Băsescu, Ministrul Economiei Ion Ariton este un ministru care „îşi face treaba, deşi nu vorbeşte”. Băsescu a mai declarat că Ariton a fost singurul membru al Executivului, felicitat de FMI pentru paşii în pregătirea procesului de restructurare a companiilor de stat şi a procesului de pregătire a organizării concursurilor de manageri. „Nu trebuie neapărat să vorbeşti, dacă nu ţi-e acesta felul. Încă de la Ariton, care nu vorbeşte, sper să aflu şi nişte veşti bune, că au început să întrerupă contracte ale băieţilor deştepţi. Am impresia că Ariton o să reuşească, pe ici, pe colo măcar”, a spus şeful statului, arătând însă că nu îl laudă şi nici nu vrea să-i facă „vreo statuie”.

    Ariton: „o să monitorizăm aceste contracte”

    Contactat de redactorii cotidianului „Impact în Gorj”, Ministrul Economiei Ion Ariton a declarat că trebuie să se ocupe de tot ceea ce înseamnă Ministerul Economiei, nu doar de contractele avute cu „băieţii deştepţi”. „Preşedintele crede că o să avem rezultate bune, deci o să monitorizăm aceste contracte şi pe măsură ce putem o să le reziliem pe cele care sunt în dezavantajul statului. Avem o evidenţă a tuturor contractelor”, a spus Ariton.

    Franks: „băieţii deştepţi nu mai trebuie protejaţi”

    Hidroelectrica, producătorul celei mai ieftine energii, a renunţat anul trecut la câştiguri de peste 90 milioane de euro, comercializând electricitatea direct şi nu prin bursă. Ziarul Financiarul(ZF) a arătat cum Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la toate companiile energetice a scos la iveală situaţiile financiare şi rapoartele administratorilor, pentru cele mai mari 20 de companii, pe care le are în portofoliu, printre care se numără Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica. „Întotdeauna rapoartele administratorilor au fost puse la dispoziţia organelor abilitate. Dacă Fondul Proprietatea a luat decizia de a publica aceste date confidenţiale, atunci trebuie să-şi asume şi răspunderea juridică pentru această decizie”, spunea Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica pentru ZF. Potrivit acestuia, câştigul de 90 milioane euro, la care Hidroelectrica a renunţat este unul ipotetic. „Ar fi fost ideal să putem obţine preţul maxim, dar ştiţi şi dumneavoastră foarte bine că aceste contracte au fost încheiate în anii 2001-2002 la preţuri mici, iar acum încercăm să micşorăm acest ecart. În mare parte am reuşit. Trebuie să facem diferenţa între a putea câştiga şi a putea pierde. Aşa a fost şi cu Petrom. Se putea câştiga, dar până la urmă nu s-a mai făcut”, a mai spus Trihenea. Cei mai mari clienţi ai Hidroelectrica în 2010 au fost Alro, cel mai mare consumator de energie din ţară care are un contract până în 2018 cu producătorul de energie, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, fost EHOL Distribution, care de fapt era tot o parte din Energy Holding, Mittal Steel Galaţi şi Alpiq Romindustries. În ceea ce priveşte cele două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari, fostul director general Laurenţiu Ciurel a accentuat faptul că cele două termocentrale nu au încheiat în mod direct contracte cu „băieţii deştepţi”. Chiar şi reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, la începutul anului, că în România problema sectorului energetic nu o reprezintă preţul plătit de populaţie, ci tariful sub cel al pieţei achitat de unele companii, de „băieţii deştepţi”. Discuţiile îndelungate şi repetate purtate, cu luni în urmă, de către reprezentantul FMI în România cu liderul de sindicat al FNME Marin Condescu, dar şi cu alţi factori responsabili din sistem, l-au determinat pe Jeffrey Franks să tragă semnale de alarmă, încă din luna februarie, când a precizat că „avem nevoie de un sistem corect în domeniul energetic. « Băieţii deştepţi », care cumpără energie ieftină nu mai trebuie protejaţi”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: