spot_img
12.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 21, 2024
Altele
    AcasăSocialMănăstirea Lainici își sărbătorește hramul

    Mănăstirea Lainici își sărbătorește hramul

    Numeroși credincioși sunt așteptați să participe joi, 3 mai, la hramul Mănăstirii Lainici. Sfântul Cuvios Irodion, ocrotitorul străvechiului aşezământ monahal din Defileul Jiului, ale cărui sfinte moaşte se găsesc la loc de cinste în incinta lăcaşului de cult, va fi sărbătorit mâine.

    Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va participa la ceremonia religioasă. Racla cu moaştele Sfântului Irodion va fi purtată în jurul bisericii, iar, la final, toți cei prezenți vor participa la o masă oferită de Mănăstirea Lainici.

    „Ziua de 3 mai poartă o încărcătură cu totul deosebită pentru credincioşii din Mitropolia Olteniei. Închinată prăznuirii Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, Luceafărul Olteniei, această zi adună laolaltă în sfânta mănăstire de pe Defileul Jiului sute de pelerini din judeţele Gorj şi Hunedoara, dar şi din alte zone ale ţării. Cinstitul praznic va începe miercuri seara cu slujba Vecerniei, unită cu Litia şi Privegherea şi va continua a doua zi, joi, 3 mai, cu slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie, racla cu moaştele Sfântului Irodion va fi purtată în procesiune împrejurul bisericii mari, sărbătoarea încheindu-se cu tradiţionala agapă frăţească ce va fi organizată în trapeza mănăstirii, prin osteneala părintelui stareţ Ioachim Pîrvulescu şi a întregii obşti de călugări“, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Olteniei.

    Irodion a fost canonizat în anul 2011

    Sfântul Cuvios Irodion este cel care a pus bazele și a contribuit la dezvoltarea așezământului monahal din Defileul Jiului.

    Acesta s-a aflat între anii 1851-1852 în Lavra de la Lainici pentru a pune la punct viaţa duhovnicească a fraţilor de aici. Cu acordul unanim al obştii, la data de 15 iunie 1854, cuviosul părinte a fost instalat de Sfântul Calinic egumen al Mănăstirii Lainici. Aici a strâns în jurul lui o obşte mai mare decât cele de la Cozia sau Tismana. Sfântul Episcop Calinic de la Cernica venea foarte des la Lainici. Îl numea pe Sfântul Irodion „Luceafărul de la Lainici“ şi, deşi îi fusese ucenic, începe să ceară sfaturi şi să se spovedească la acesta. Mai mult, Sfântul Irodion ajunsese să fie căutat de mulţi credincioşi, făcând minuni încă din timpul vieţii: alunga duhurile rele, de multe ori le spunea oamenilor păcatele lor şi ale înaintaşilor lor. Pe 3 mai 1900, Sfântul Irodion a trecut la Domnul.

    În ziua de 1 mai 2011 a avut loc la Mănăstirea Lainici slujba de canonizare a Sfântului Irodion, în prezenţa membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!