spot_img
4.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateAsistenţii personali, trimişi în şomaj

    Asistenţii personali, trimişi în şomaj

    În timp ce guvernantii spun că la sfârşitul lunii România iese din recesiune, realitatea din teren arată altceva. Rând pe rând, primarii sunt nevoiţi să taie şi din drepturile persoanelor cu handicap pentru că nu au primit de la buget decât jumătate din sumele necesare. O primărie trimite în şomaj 21 de însoţitori din 24 cât figurau pe ştatele de plată. La Motru, primăria a ajuns la o datorie de peste 700 de milioane de lei vechi. Asistenţii au ajuns în această situaţie, din cauza unei modificări a Ordonanţei de Urgenţă 84/2010, care oferă primăriei posibilitatea de a hotarî, în funcţie de fondurile pe care le are, dacă mai păstrează sau nu aceşti angajaţi.

    Ca sa nu intre în colaps financiar, Primaria Scoarţa trimite în şomaj 21 de asistenţi ai persoanelor cu handicap. Autorităţile locale spun ca în acest fel fac o economie la buget de 100 de mii de lei. Doar trei persoane au scăpat de preaviz şi asta pentru că au copii în îngrijire. „Din lipsa fondurilor, pentru a asigura salariile pentru tot anul, am luat decizia de a-i trimite în şomaj. Aveam nevoie de suma de 500 de mii de lei şi am primit doar 230 de mii de lei urmând să punem noi diferenţa. Noi nu putem suporta diferenţa de 270 de mii de lei. Cei care au rămas fără acest venit ar putea să discute cu persoanele aflate în întreţinere şi să le ofere o parte din bani. Nu avem bani să-i plătim în continuare”, a declarat Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa.

    „O să stau acasă şi aştept să mor”

    Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Gorj a primit deja înştiinţările de preaviz. „AJOFM Gorj a primit notificarea de la Primăria Scoarţa prin care suntem înştiinţaţi că oamenii nu mai pot fi plătiţi şi urmează să fie concediaţi colectiv începând cu data de 1 aprilie”, susţine Ana Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj. În buget nu mai sunt bani decât pentru trei însoţitori. Oamenii cu probleme de sănătate trebuie să-şi plătească singuri pe cei care îi îngrijesc din indemnizaţie dacă vor să fie asistaţi de cineva. „Ce putem face? Nimic! O să stau acasă şi aştept să mor. O să vedem cum ne descurcăm în continuare. Ne erau de folos banii ăia. Vând de prin gospodărie câte o pasăre, ceva şi tot găsesc o soluţie să pun pe cineva să aibă grijă de mine la bătrâneţe”, susţine un localnic încadrat la gradul I de handicap. Primarul nu poate face nimic pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Aşteaptă şi el să treacă recesiunea şi poate anul viitor îi va reangaja pe cei pe care îi da afară începând cu 1 aprilie. Pentru a nu fi lăsaţi fără venituri, asistenţii personali din localitatea Bustuchin au fost transformaţi în însoţitori ai persoanelor cu handicap. În judeţul Gorj, sunt peste 1300 de asistenţi şi 900 de însoţitori.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: