spot_img
10 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateCimitir al războinicilor geto-daci, descoperit în Gorj

    Cimitir al războinicilor geto-daci, descoperit în Gorj

    Vânătorii de comori din județul Gorj au făcut o descoperire incredibilă la Bălănești. Aceștia au găsit trei pumnale ale războinicilor geto-dacici, armele fiind aidoma celei folosite de Decebal la sinucidere.

    sapaturi

    Armele vor fi introduse în categoria „Tezaur”. „În această toamnă, în octombrie, doi dintre căutătorii de comori, au găsit în punctul Dealul Mare, în pădurea care aparține satului Bălănești, artefacte arheologice geto-dacice din secolele II î. HR și I după HR. Este vorba de trei pumnale dacice denumite în literatura de specialitate «sica», un vârf de lance, mai multe aplice, o cataramă și două fibule. Piesele în cauză au fost predate Muzeului Județean, au fost evaluate și înaintate comisiei din cadrul Ministerului Culturii pentru a fi introduse, unele în categoria «Tezaur», iar celelalte în categoria «Fond» . Ele vor rămâne la muzeu, ele sunt în stare de conservare relativ bună și anul viitor vor fi expuse în cadrul sălii dedicate civilizației geto-dacice din cadrul Secției de Istorie și Arheologie. În luna decembrie va avea loc o expoziție temporară cu toate descoperirile realizate cu ajutorul detectoarelor de metale. Pumnalele au niște incizii realizate sub forma unor romburi. Cele găsite sunt arme de luptă specifice războinicilor, geto-dacilor”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean.

    pumnale

    În momentul de față, în acel loc se efectuează săpături. „Ulterior, unde au fost găsite aceste obiecte am obținut autorizație pentru evaluarea terenului și acum, în momentul de față, arheologii de la Muzeul Gorjului, împreună cu arheologi din Deva și Constanța, desfășoară săpături în locul respectiv. Astăzi (n. red. ieri) au început săpăturile. Descoperirile de la Bălănești provin, fără îndoială, dintr-un cimitir geto-dacic, o necropolă geto-dacică. Zilele următoare se vor efectua, de asemenea, săpături arheologice preliminare în Dealul Bălanilor din comuna Stănești și la Bârsești, unde un alt căutător de comori a descoperit artefacte arheologice de epocă romana: fibulă de argint, fibulă de bronz, monede și ceramică”, a mai precizat Hortopan. Patrimoniul muzeului s-a mai îmbogăţit anul acesta prin donaţii și achiziţii de natură etnografică și istorică. După ce obiectele găsite vor intra în categoria «Tezaur», căutătorii de comori vor primi 33% din valoarea lor. În județul Gorj există peste 70 de căutători de comori.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: