spot_img
Altele
    AcasăActualitateComuna Turburea va beneficia de un sistem integrat de management al gunoiului...

    Comuna Turburea va beneficia de un sistem integrat de management al gunoiului de grajd

    Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat luni licitaţia de atribuire a contractelor de construire pentru nouă platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, de care vor beneficia fermierii mici şi gospodăriile de subzistenţă, informează instituţia într-un comunicat.

    Investiţiile se fac în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), implementat de MMAP şi finanţat de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

    Platformele se vor construi la nivel comunal, urmând să deservească fermierii mici şi gospodăriile de subzistenţă care cresc animale, asigurând colectarea şi managementul gunoiului de grajd în comunele respective.

    Nouă commune printre care și comuna Turburea vor beneficia, de anul viitor, de acest sistem integrat de management al gunoiului de grajd.

    „Din cauza specificului ei, România are peste 3 milioane de ferme mici şi gospodării de subzistenţă, care cresc animale. Mare parte din acestea nu au capacitatea de a gestiona corespunzător dejecţiile de la animale. Acestea ajung să polueze cu nitraţi apele de suprafaţă şi, mai grav, apele freatice, respectiv fântânile din curţile oamenilor. Platformele pe care le finanţăm rezolvă problema poluării la nivel de comunitate, asigurând, în plus, şi conformarea fermierilor la cerinţele de plată ale APIA, legate de capacităţile de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

    Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare. Pe lângă construirea platformelor, MMAP finanţează pentru fiecare din acestea un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, respectiv un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.

    Comunele beneficiare ale acestei tranşe de investiţii sunt: Vinderei (judeţul Vaslui), Coarnele Caprei (judeţul Iaşi), Dumbrăveni şi Horodnic de Sus (judeţul Suceava), Tiha Bârgăului (judeţul Bistriţa-Năsăud), Slătioara şi Fârtăţeşti (judeţul Vâlcea), Turburea (judeţul Gorj) şi Bistreţ (judeţul Dolj).

    Potrivit sursei citate, investiţiile sunt suportate în proporţie de 95% de MMAP, contribuţia locală a beneficiarilor de aproximativ 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investiţiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de acestea şi monitorizate de MMAP.

    Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

    Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: