spot_img
12.8 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăActualitateCosmin Popescu: Mii de locuri de muncă în Gorj, prin PTTJ

    Cosmin Popescu: Mii de locuri de muncă în Gorj, prin PTTJ

    Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă ar urma să aducă Gorjului mii de locuri de muncă, potrivit lui Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. Acesta speră să fie făcute demersuri pentru asigurarea finanțării și a ghidurilor de finanțare, până în prima parte a anului viitor.

    „PTTJ este întârziat față de programul anunțat inițial. Sper să avem ghidurile la începutul anului viitor și să înceapă, efectiv, implementarea PTTJ la nivelul județului Gorj. Sper să vorbim de investiții care să aducă un plus de câteva mii de locuri de muncă în județul Gorj. PTTJ vizează perioada 2021 – 2026.”, a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

    „Pentru a putea beneficia de alocările aferente JTF(Fondul pentru o Tranziție Justă – Just Transition Fund, n.n. ), statele membre vor trebui să elaboreze unul sau mai multe planuri teritoriale privind tranziția justă (PTTJ) ce vor fi aprobate de Comisia Europeană, ca parte a programului prin care sunt implementate. Conform propunerii de regulament, Fondul pentru o Tranziție Justă va fi programat și utilizat la nivel NUTS 3 – județ sau părți ale acestuia, România optând pentru elaborarea unui plan teritorial pentru tranziție justă la nivelul fiecărui județ/teritoriu identificat. Cele 6 județe identificate în cadrul Anexei D a Raportului de țară, care vor primi finanțare prin JTF, sunt: Hunedoara, Gorj, Mureș, Prahova, Galați și Dolj, rămânând în negociere, cu reprezentanții Comisiei Europene, oportunitatea includerii și a altor teritorii similare.

    Ce investiții sunt vizate

    Acțiunile-cheie ale Fondului pentru o tranziție justă ar putea viza, în special: investiții în regenerarea și decontaminarea siturilor, proiecte de restaurare a terenurilor și de reconversie; investiții în dezvoltarea de tehnologii și infrastructuri pentru o energie curată la prețuri accesibile, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și energia din surse regenerabile; investiții productive în IMM-uri, inclusiv în întreprinderi nou-înființate, care conduc la diversificare și reconversie economică; investiții în crearea de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri și servicii de consultanță; investiții în activități de cercetare și inovare și promovarea transferului de tehnologii avansate; perfecționarea și recalificarea lucrătorilor; asistență pentru căutarea unui loc de muncă acordată persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă; incluziunea activă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă; asistență tehnică.”, conform Consiliului Județean Gorj. Bugetul pentru cele 6 județe va fi de peste 2,3 miliarde de euro.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: