Polițiștii gorjeni au deschis un dosar pentru distrugere şi executarea de lucrări fără autorizaţie de construire, după ce în mediul online a apărut o fotografie cu o centrală termică montată pe pictura interioară a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din municipiul Târgu Jiu, care este monument istoric cu o vechime de epste 200 de ani. Centrala este montată chiar pe unul dintre ctitorii lăcașului de cult, iar coșul pentru evacuarea gazelor iese chiar printre picioarele acestuia, având astfel un caracter obscen.
„Având în vedere aspectele apărute în spaţiul public, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada 2002 – 2003, persoane necunoscute au executat lucrări de amplasare în interiorul Bisericii Sf. Nicolae şi Sf. Andrei, din municipiul Târgu Jiu, a unei centrale termice, al cărui coş pentru evacuare a fost montat prin străpungerea zidului lăcaşului de cult, printr-o frescă ce reprezintă unul dintre ctitorii Bisericii, fără a avea autorizaţie de construire.
În cauză s-a întocmit dosar penal, poliţiştii continuând cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi executarea de lucrări fără autorizaţie de construire“. a menționat Victor Țuhașu, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.
Centrala a fost montată în locul unei sobe
Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției pentru Cultură Gorj, a precizat că centrala a fost montată exact în locul unei sobe, iar coșul de evacuare a gazelor este montat exact în locul fostului coș de fum: „La Ministerul Culturii se încearcă găsirea unei soluții pentru a aduce pictura în starea inițială și încercăm să vedem dacă există posibilitatea mutării Centralei termice într-un alt loc, eventual într-o clădire anexă. Există un proiect de restaurare și încercăm să vedem dacă se poate prelua și acest aspect în procesul de restaurare, să nu mai fie realizat un alt proiect. În locul centralei a fost o sobă veche, care apare în fotografii în anul 1982“
Cine a descoperit centrala montată pe pictura interioară
Marius Tudor, un pasionat al clădirilor vechi și al arhitecturii acestora, a făcut descoperirea șocantă. Acesta a postat fotografia pe pagina lui de FacebooK. „Ctitorie de la 1795 a protopopului Andrei Schevofilax şi soţiei sale Maria, a pitarului Grigorie Crăsnaru şi a Stancăi slugereasa Crăsnaru, soţia slugerului Gheorghe Crăsnaru a fost terminată în anul 1813 după cum reiese din pomelnicul semnat la 1814 de Dionisie Eclesiarhul. Pictura interioară a fost făcută la 1812 de diaconul Mihai din Târgu-Jiu, Anghel vopsitorul şi de Ion“, a postat Marius Tudor pe pagina lui de Facebook