spot_img
10.2 C
Târgu Jiu
vineri, martie 1, 2024
Altele
  AcasăActualitatePeste 40.000 de porci sacrificați de Crăciun. Atenție la trichineloză

  Peste 40.000 de porci sacrificați de Crăciun. Atenție la trichineloză

   

  Având în vedere că în această perioadă premergătoare Sărbătorilor de iarnă se sacrifică în mod tradiţional porci în gospodăriile populaţiei, în vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Gorj recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodării pentru consum propriu şi de asemenea recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unităţi sau spaţii autorizate / înregistrate sanitar veterinar.

  Așa se face că, cabinetele medicilor veterinari sunt din ce în ce mai solicitate pentru analize trichineloscopice. Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj au precizat că în centrele veterinare de stat taxa este de 20 de lei pentru fiecare examen trichineloscopic.

  Unde se pot face analize

  Cabinetele în care se pot face astfel de analize se află în Piața Centrală și Piața 9 Mai din Târgu Jiu. De asemenea, mai sunt cabinete de stat în piețele din Motru, Rovinari și Novaci. Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, a declarat că la cabinetele private ale medicilor veterinari concesionari, prețurile per analiză încep de la 10 lei. În județul Gorj vor fi sacrificați de Crăciun peste 40.000 de porci.

  „Facem apel către populație să se prezinte la cabinetele veterinare din principalele orașe, precum și la cabinetele medicale de circă. Acestea sunt servicii concesionate de medicii veterinari din județ. Prețurile sunt înre 10 și 20 de lei per analiză. Sunt pregătite cadrele medicale pentru a afectua aceste analize. În perioada sacrificării porcilor de Crăciun se efectuează în jur de 3.000 de analize. În cursul unui an întreg avem 5.000 de analize. După cum se observă din statistică, nu toată lumea duce carnea la analize. Este mai bine să prevenim ce se poate preveni. Este o analiză care se face foarte rapid“, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj.

  Simptomele trichinelozei

  Simptomele trichinelozei depind de mai mulţi factori, precum stadiul şi localizarea infecţiei, dar şi starea generală de sănătate a persoanei infectate. Unele persoane pot însă să nu prezinte deloc simptome, în timp ce altele pot avea manifestări grave.

  Cea mai bună metodă de prevenire a trichinelozei constă în prepararea corectă a cărnii de porc. Specialiştii recomandă gătirea cărnii de porc la cel puţin 71 de grade Celsius(în acest scop este util un termometru pentru măsurarea temperaturii din interiorul bucăţii de carne) pentru a distruge toate larvele de Trichinella.

  O altă metodă de prevenire a trichinelozei constă în congelarea cărnii de porc la cel puţin minus 5 grade Celsius, pentru 20 de zile.

  Afumarea, sărarea şi gătitul la microunde nu distrug larvele de Trichinella!

  De asemenea, se recomandă spălatul temeinic pe mâini după manevrarea cărnii de porc, precum şi igienizarea tocătoarelor, a cuţitelor şi a altor ustensile folosite pentru tranşarea acesteia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: