spot_img
12 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 21, 2024
Altele
    AcasăActualitatePoluare peste limită în Gorj

    Poluare peste limită în Gorj

    Problema poluării revine în actualitate, mai ales că în 15 oraşe din ţară, printre care şi Târgu-Jiu, sunt depăşite valorile limită admise. În ce măsură autorităţile locale aplică programele de gestionare a aerului curat, au concluzionat astăzi întro videoconferinţă miniştrii Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely şi Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor. Printre prefecturile convocate s-a aflat şi Instituţia Prefectului Gorj şi Primăria Rovinari.

    Judeţe din toată ţara trebuie să rezolve problema poluării, asta dacă autorităţilor le pasă de consecinţele dezastruoase, pe care le au asupra mediului înconjurător, fie traficul rutier, fie activităţile industriale. Uniunea Europeană a trimis un aviz motivat suplimentar care întăreşte că sunt depăşite valorile limită a pulberilor în suspensie, în 15 aglomeraţii. Ministrul Mediului atrage, în special, atenţia asupra câtorva oraşe printre care şi Târgu-Jiu şi Rovinari. Mai grav e că, în 2010, limita admisă ea fost depăşită zilnic, iar simpla sancţionare a coloşilor industriali nu mai este o rezolvare. Printre cele mai poluate, în 2010, potrivit datelor care ne-au parvenit de la autorităţi, sunt Bucureşti, Cluj, Suceava, Constanţa, Ploieşti, Târgu-Jiu, Rovinari”, a declarat ministrul Borbely. Poluarea este înlesnită prin aglomerarea traficului rutier, activităţi industriale, şantiere de construcţii, dar şi lucrări de modernizare. Ministrul Borbey a propus şi soluţii la îndemâna autorităţilor locale. „Perdeaua de apă, spălarea străzilor şi a prafului de pe marginea drumurilor, amenajarea de spaţii verzi, interzicerea staţionării maşinilor şi mai ales, eliminat traficul din centrele oraşelor, prin intermediul centurilor”. Tot Ministrul Mediului a asigurat că pentru aplicarea măsurilor, un rol decisiv îl au consiliile locale şi judeţene, iar implementarea programului de gestionarea a aerului curat nu trebuie să implice cheltuieli mari.

    Măsuri simple, efecte complexe

    Poziţia Prefectului Liviu Andrei a fost clară. Trebuie monitorizată întreaga activitate, care duce la poluare, prin aportul Agenţiei de Mediu. Întro săptămână, toate prefecturile ar trebui să trimită agenţiilor de mediu, un program de gestionare a măsurilor la care, ulterior, vor fi trase concluziile. Numai prin coroborarea instituţiilor abilitate şi a responsabilizării populaţiei, paşii mici se vor transforma în paşi mari, iar măsurile vor da rezultatele scontate. Radu Filip, edilul de la Rovinari, este şi el preocupat de valorile mari ale poluării înregistrate în localitate şi nu numai. Dar are motive să fie optimist, pentru că va găsi metode, oameni şi resurse care să prevină pe cât posibil poluarea, iar la nevoie, va recurge şi la măsuri drastice. „Avem spaţii verzi, lucrăm la decongestionarea traficului şi a parcărilor, dar mai ales, nu am ezitat să curăţ străzile cu şampon. Poluarea ridică probleme peste tot în ţară şi în lume, dar nu ne consolăm cu faptul că alţii stau şi mai rău. Am discutat şi cu conducerea CE Rovinari, şi aşteptăm alte perspective. Trebuie să ne pese şi să ne implicăm cu toţii, mai mult”.

    Poate nu cu şampon se vor spăla străzile, dar, luând lucrurile cât se poate de în serios, pe măsura poluării, zelul dovedit de primarul de la Rovinari serveşte, cu siguranţă, drept exemplu demn de urmat de alţi edili locali. Până la urmă, de beneficiile unui climat şi ecosistem sănătos, ne putem bucura toţi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!