spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateSindicaliștii din CEO nu se mulțumesc cu ieșirea la pensie cu 10...

    Sindicaliștii din CEO nu se mulțumesc cu ieșirea la pensie cu 10 ani mai devreme

    Mișcarea sindicală din Complexul Energetic Oltenia (CEO) riscă să dea cu piciorul la tot ce s-a obținut în urma negocierii guvernanților cu Comisia Europeană, care cerea ca noua Lege a Pensiilor să nu admită excepții. Deși s-a obținut, în aceste condiții, facilitatea ieșirii minerilor și energeticienilor la pensie cu 10 ani mai devreme decât restul românilor, sindicaliștii amenință cu proteste, pentru că s-au tăiat 3 ani din cei 13 de reducere obținuți de ei prin Legea 197/2021.

    Apartenența la Uniunea Europeană presupune nu doar drepturi, ci și îndatoriri, iar România riscă să piardă bani la care are dreptul, din bugetul comunitar, dacă se abate de la anumite reguli, o dată stabilite. Sindicaliștii din minerit și energie sunt interesați, însă, mai mult de pensionare, decât de păstrarea capacităților energetice pe bază de cărbune cât mai mult timp, dovadă că nu au făcut grevă pentru asta. În schimb, amenință cu greva dacă nu li se păstrează reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, ceea ce au obținut prin Legea 197/2021, după un lung șir de proteste.

    Comisia Europeană a solicitat eliminarea tuturor beneficiilor, în noua Lege a Pensiilor, inclusiv cele aplicate prin Legea nr. 197/2021, dar, în urma negocierilor, pentru angajații din minerit și energie, guvernanții au obținut o excepție, prin pensionarea cu 10 ani mai devreme decât restul populației. Măsura nu este pe placul sindicatelor, care își doresc mai mult, amenințând cu o mișcare sindicală „care stă pe un butoi de pulbere”.

    Lipsa diplomației ar putea elimina tot ce s-a obținut până în prezent, liderul Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, forțând, declarativ, mâna premierului Marcel Ciolacu, singurul care l-a primit la discuții atunci când era în grevă la București. „Spre surprinderea noastră, de 2 zile sunt pe site-ul ministerului aceste modificări ale legii pensiilor. Nu îmi vine să cred, atâta timp cât știu că premierul României, privindu-mă în față, mi-a zis că vor fi păstrate în noua lege (beneficiile Legii 197/2021, n.n.)”, a afirmat sindicalistul la Radio Infinit.

    Mitrescu uită, probabil, că în urmă cu trei ani, când se discutau probleme importante pe tema activității miniere, taberele erau împărțite, astfel încât mișcarea sindicală nu a reprezentat o voce comună, care să întoarcă balanța în favoarea celor reprezentați. De asemenea, negocierea prelungirii vieții CEO a fost tergiversată de doi miniștri ai Energiei la rând, fără ca sindicatele să intervină decisiv, iar acum situația devine tot mai tensionată, pe măsură ce termenele de închidere a capacităților pe cărbune se apropie. Nu trebuie uitat, de asemenea, că Gorjul a obținut bani din Fondul pentru o Tranziție Justă, pentru ca minerii și energeticienii să-și poată găsi locuri de muncă, sau chiar să-și deschidă afaceri proprii, dar sindicaliștii nu vor să audă decât de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: