spot_img
14.5 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăActualitateȘOCANT! Garda Forestieră Vâlcea a relocat ursoaica ucigașă în Polovrag. Acum „se...

    ȘOCANT! Garda Forestieră Vâlcea a relocat ursoaica ucigașă în Polovrag. Acum „se fac că plouă”

    Ursoaica cu doi pui ce a dat iama într-o turmă de capre din comuna gorjeană Polovragi continuă să coboare în sat, dar autoritățile competente ridică din umeri sau tac cu desăvârșire. Primarul Gheorghe Epure spune că Garda Forestieră Vâlcea, care a relocat-o în zonă, nu numai că nu s-a interesat de ea, dar nici nu răspunde adresei oficiale trimisă de primărie. Mai mult, medicii veterinari refuză să tranchilizeze animalul sălbatic ce pune în pericol viața oamenilor și a animalelor din comună, iar administratorii fondului de vânătoare, deși au fost contractați pentru a proteja comunitatea, vin cu mâinile goale, neînarmați.

    Primarul comunei Polovragi este indignat de indiferența celor de la Garda Forestieră Vâlcea, care are jurisdicție și în județul Gorj, în condițiile în care instituției i-ar aparține decizia de a reloca în zonă, din altă parte, ursoaica cu pui ce a atacat, zilele trecute, o gospodărie din comună, omorând mai multe capre și a continuat să vină-n sat nopți la rând. Epure spune că pericolul e foarte mare, în continuare: „Ursoaica cu pui a venit în satul Polovragi, cătunul Valea Verde, și a omorât capre dintr-o gospodărie, după care a revenit cinci nopți la rând, iar riscul ca alte animale și chiar oameni să-i cadă pradă este foarte mare. Garda Forestieră Vâlcea a luat decizia să reloce ursoaica la noi în zonă, nu știu cine, inspectorul șef, sau adjunctul, iar când aceasta a atacat, ei n-au venit. Am constituit echipa de intervenție, au venit ISU, Jandarmeria, asociația care administrează fondul de vânătoare, ei n-au venit.”

    „Se vorbește că eu am cerut să fie aduși urși în Polovragi…”

    Nu se știe, cu siguranță, dacă apropierea alegerilor locale este cauza pentru care au apărut intoxicări, dar primarul Gheorghe Epure spune că a aflat că sunt voci care spun că el ar fi cerut să fie relocați urși în comună: „Se vorbește că eu am cerut să vină urșii relocați în Polovragi. Cum să fac așa ceva?! Asta în condițiile în care am condus continuu echipa de intervenție, am făcut adresă la toate instituțiile, pentru a se afla ce urși sunt relocați în Polovreagi, am cerut să mi se comunice cine a luat decizia și am cerut să fiu notificat în astfel de cazuri. Cum să cer eu să fie aduși urși, mai ales urbani, care nu numai că nu se tem de oameni, ci chiar îi atacă?!”

    Ceea ce trebuie precizat, este faptul că șefii Gărzii Forestiere Vâlcea, inspectorul șef Gheorghe Poenaru și directorul Direcției Implementare și Avize, Eugen Simionescu, au legături cu PNL, iar primarul comunei Polovrgi este membru PSD, deci ar putea fi și asta o explicație a situației de față.

    „Paznici de vânătoare fără permis de vânătoare”

    O altă mare nemulțumire a primarului Gheorghe Epure este aceea că, deși plătește Asociația Clubul de Vânătoare Spartacus, care este administratorul fondului de vânătoare din comună, paznicii de vânătoare vin „să protejeze comunitatea” cu mâinile goale: „Am făcut contract, că așa prevede legislația, în astfel de cazuri, cu administratorii fondului de vânătoare, să protejeze populația, pentru că urșii au început să coboare în sate de mai bine de șase luni. Îi plătesc din iunie 2023, cu 1700 lei pe lună (ar trebui să-mi dea banii înapoi Ministerul Mediului, dar nu mi i-a dat), iar ei vin cu mâinile goale, neînarmați. Unii paznici de vânătoare nu au permis de port armă, alții au permisul suspendat. Tot ei mi-au confirmat, verbal, că și-au dat acordul pentru relocarea aici a urșilor care fac probleme în alte zone, pentru că nu se putea fără acordul administratorului fondului de vânătoare, dar eu vreau răspunsuri oficiale, vreau transparență.”

    „Veterinarii nu vor să tranchilizeze ursoaica”

    Primarul de la Polovragi spune că a cerut măcar relocarea în altă parte a ursoaicei, deși a fost declarată periculoasă și ar putea fi chiar împușcată, dar nu ia nimeni nici o măsură. Nici măcar relocarea, se pare, nu se va face, pentru că nici un medic veterinar nu vrea să facă tranchilizarea: „Am vorbit cu trei medici veterinari, au spus că nu pot să-și asume să tranchilizeze ursoaica în timp ce umblă liberă, pentru că nu pot aprecia greutatea ei și nici cantitatea exactă de tranchilizat ce trebuie folosită, așa că au refuzat. Spun că dacă pun doză prea mică nu adoarme, devine agitat, deci mai periculos, iar dacă pun doză prea mare moare, un astfel de exemplar costă în jur de 40.000 de euro și ei nu-și asumă așa ceva” a declarat Epure.

    După cum se vede, e un cerc vicios, din care se pare că nu se poate ieși, iar riscul de pierderi de vieți omenești, atât în Polovragi cât și în alte localități ale țării este foarte mare, în continuare. La nivel euopean, ursul brun este ocrotit de lege, în România există peste 8000 de exemplare, adică în jur de 40% din populația de urși de pe întregul continent, iar atacurile celor care intră în comunități devin tot mai frecvente.

    În perioada 2016-2021, în România au fost înregistrate 154 de cazuri în care urșii au atacat oameni. În 14 dintre cazuri, atacurile s-au soldat cu decesul oamenilor. De asemenea, în urma acestor atacuri au fost rănite 158 de persoane, care au necesitat îngrijire medicală, potrivit G4Media.

    Ministrul Mediului a spus că relocarea mută problema, nu o rezolvă

    Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, spunea, încă de la finalul anului trecut, că ordonanța care prevede relocarea urșilor nu dă rezultate: „Am constatat că relocarea este un instrument care nu funcţionează. Un urs problemă, din ce mi-au spus oamenii, primarii şi specialiştii, rămâne un urs problemă. Probabil va recidiva şi din nou va crea probleme în acea comunitate. De aceea, eu consider că relocarea acelui exemplar, că o facem în acelaşi judeţ, pe partea cealaltă a muntelui, nu face decât să mute problema dintr-o comunitate în alta. Am dat instrucţiuni colegilor să modifice ordonanţa în sensul în care, dacă se constată că la un interval de timp ursul generează din nou probleme, atunci când va fi identificat, opinia mea este că acel urs nu ar trebui să mai fie lăsat să facă probleme în continuare şi ar trebui să fie eutanasiat. Ştiu că este o măsură dură, dar când discutăm de gestionarea populaţiei de urs, de împuşcarea sau eutanasierea lor, trebuie să începem cu urşii problemă”, a subliniat Fechet.

    În prezent, în Parlament se lucrează pentru modificarea Ordonanței 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: