spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăCulturaExpoziţie, la 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui...

    Expoziţie, la 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Miloşescu -fondatorul primei tipografii din Târgu-Jiu

    Joi, 25 ianuarie 2024, orele 1030, a avut loc, la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu-Jiu, vernisajul expoziţiei fotodocumentare dedicate comemorării centenarului trecerii la cele veşnice a tipografului, librarului şi iubitorului de frumos Nicolae Miloşescu (1858-1924), una dintre personalităţile marcante ale vieţii economice şi culturale a Târgu Jiului şi Gorjului istoric şi pitoresc, în ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea şi primul sfert al secolului XX-lea.

    Expoziția cuprinde fotografii, documente, cărţi poştale ilustrate aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu, relative la familia, activitatea tipografică şi culturală desfăşurate de către Nicolae Miloşescu, odată cu stabilirea sa în oraşul Târgu Jiu şi fondarea primei tipografii din oarş şi din judeţul Gorj. Trebuie menţionat faptul că, în colecţiile secţiilor de Istorie-Arheologie, respectiv de Artă-Etnografie ale Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu există şi câteva opere de artă (un bust reprezentându-l pe Nicolae Miloşescu, picturi realizate de către Ştefania Miloşescu, una dintre cele două fiice ale sale) și chiar o tiparniță din Tipografia Miloșescu, ce întregesc zestrea patrimonială deţinută de către instituţie.

    Cum a înființat tipografia

    Originar din Cerneţi, judeţul Mehedinţi, s-a născut la 20 noiembrie 1858 – aşa după cum singur consemnează în certificatul de meşter tipograf din 1913, eliberat de Corporaţia Meseriilor Unite din Târgu Jiu, al cărei preşedinte era chiar Nicolae Miloşescu. De la o vârstă fragedă, a lucrat ca ucenic la secţia din Turnu-Severin a tipografiei fraţilor Samitca din Craiova. Aici avea să deprindă tainele tiparului, reuşind, totodată, să agonisească o mică sumă de bani, ce-i va permite să achiziţioneze o tiparniţă veche, ce fusese utilizată în tipografia de la Severin şi care fusese adusă în ţară în anul 1850 de la Viena.

    La scurt timp după stabilirea lui Nicolae Miloşescu la Târgu Jiu, pe lângă vechea tiparniţă, achiziţionează alte utilaje necesare funcţionării unei tipografii, punând bazele primei tipografii din oraşul Târgu-Jiu, în decembrie 1880, „Tipografia Naţională <<Nicu D. Miloşescu>>“.

    În acea perioadă, oraşul Târgu Jiu cunoştea un proces de modernizare impulsionat de tânărul primar Vasile Lascăr, care a deţinut această funcţie între anii 1879-1883. Totodată, în micul târg de pe Jiul de Sus se manifesta o importantă mişcare culturală, cu aportul unor personalităţi, precum: institutorul şi istoricul Alexandru Ştefulescu, profesorul Iuliu Moisil, inginerul Aurel Diaconovici, sculptorul şi graficianul Witold Rolla Piekarski.

    A tipărit primul ziar din Târgu Jiu

    La sfârşitul anului 1881, Nicolae Miloşescu primea propunerea institutorului Alexandru Ştefulescu şi a scriitorului Emanoil Părăianu de a tipări ziarul „Vulcanul“. Publicaţia a văzut pentru prima dată lumina tiparului în ianuarie 1882, însă apariţia a fost una efemeră, ultimul număr fiind editat în octombrie 1882. Apărea săptămânal, fiind primul periodic editat la Târgu-Jiu.

    Până la inaugurarea, la 1 iulie 1888, a liniei de cale ferată Filiaşi – Târgu-Cărbuneşti – Târgu Jiu, hârtia şi consumabilele necesare funcţionării tipografiei lui Nicolae Miloşescu din Târgu Jiu erau transportate din gara Filiaşi cu căruţa. În ciuda acestor neajunsuri, în 1884, a fost organizată la Târgu Jiu o expoziţie tipografică naţională, în cadrul căreia tipografia lui Nicolae Miloşescu a obţinut medalia de argint.

    Un al doilea periodic editat la tipografia lui Nicolae Miloşescu a fost cel intitulat „Vocea Gorjului“, fiind cunoscut faptul că acesta a apărut în cursul anului 1882.

    În februarie 1891 era editat la tipografia lui Nicolae Miloşescu din Târgu-Jiu primul număr al publicaţiei „Parângul“ a învăţătorilor gorjeni, sub coordonarea lui Lazăr Arjoceanu.

    La tipografia lui Nicolae Miloşescu din Târgu Jiu avea să fie editat primul număr al revistei culturale „Jiul“, la 15 aprilie 1894, printre iniţiatori şi colaboratori aflându-se: profesorul Iuliu Moisil, institutorul Alexandru Ştefulescu, avocatul Ştefan Dobruneanu, avocatul Petre Pârvulescu, căpitanul poet Emanoil Părăianu, medicul Ioan Urbeanu, profesorul Constantin Vişinescu, profesorul Clement Bontea, sculptorul şi graficianul Witold Rolla Piekarski.

    A publicat prima revistă a Muzeului Gorjului

    După înfiinţarea Muzeului Gorjului (16 iulie 1894), la tipografia lui Nicolae Miloşescu a fost editată, într-un singur număr, în 1896, revista intitulată „Publicaţiunile Muzeului Gorjului“.

    În octombrie 1895 fusese editat primul număr al revistei „Amicul Tinerimei“, avându-l redactor pe profesorul Iuliu Moisil, director al Gimnaziului Real şi, ulterior, al Liceului „Tudor Vladimirescu“ din Târgu-Jiu în perioada 1895-1905. În acelaşi an, a început editarea revistei umoristice „Ardeiul“, ce cuprindea ilustraţii şi caricaturi ale oamenilor politici, realizate de către graficianul Witod Rolla Piekarski, tot acum Nicolae Miloşescu deschizând la Târgu Jiu un magazin cu raioane de librărie-papetărie şi galanterie.

    În perioada noiembrie 1899 – 15 iunie 1906, precum şi în iulie 1907, a fost editată publicaţia „Bazarul“, prin care erau promovate produsele comercializate prin intermediul magazinului de papetărie şi librărie, printre colaboratorii acesteia numărându-se: George Coşbuc, Alexandru Vlahuţă, Nicolae Gane, Emanoil Părăianu, ş. a.

    Participând la Expoziţia Tipografică de la Craiova din 1898, Tipografia „Nicu D. Miloşescu“ din Târgu Jiu a primit medalia de argint, în timp ce, la 10 mai 1898, Nicolae Miloşescu a primit din partea regelui Carol I titlul de „Furnizor al Curţii Regale a României“.

    A scos prima carte poștală ilustrată din Gorj

    La tipografia lui Nicolae Miloşescu din Târgu Jiu s-a tipărit prima carte poştală ilustrată din judeţul Gorj, cu desene realizate de către graficianul Witold Rolla Piekarski, circulată efectiv prin poştă la data de 10 mai 1899.

    În cursul anului 1900, tipărituri realizate în tipografia lui Nicolae Miloşescu din Târgu Jiu au fost expuse în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris.

    O colaborare cu totul aparte s-a realizat între Nicolae Miloşescu şi Alexandru Ştefulescu, concretizându-se în editarea a numeroase lucrări semnate de Alexandru Ştefulescu, precum: „Încercare asupra istoriei Târgu-Jiului“, „Istoria Târgu-Jiului“, „Gorjul istoric şi pitoresc“, „Schitul Strâmba“, „Schitul Lainici“, „Mănăstirea Tismana“, „Mănăstirea Polovragi“, „Documente slavo-române relative la Gorj (1406-1665)“.

    Tipografia Miloșescu, medaliată cu aur

    În 1904, tipografia lui Nicolae Miloşescu a participat la Expoziţia Tipografică de la Bucureşti, în cadrul căreia a obţinut medalia de aur.

    Ulterior, în 1906, tipografia lui Nicolae Miloşescu a participat la Expoziţia prilejuită de celebrarea Jubileului Regal, organizat cu prilejul a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej, tipografia lui Nicolae Miloşescu a fost distinsă cu medalie de aur.

    Pentru întreaga sa activitate, Nicolae Miloşescu a fost decorat de către regele Carol I al României, la 9 mai 1902, cu ordinul „Coroana României“, în grad de Cavaler.

    În încheiere, menţionăm faptul că, în anul 2013, a fost editată prima şi singura monografie dedicată personalităţii marcante a tipografului şi librarului Nicolae Miloşescu, elaborată de către muzeograf – doctor în istorie, Daniela-Liliana Pătraşcu.

    Autor: muzeograf – doctor în istorie, Valentin Pătrașcu

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: