spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
  AcasăCulturaZiua Universală a Iei și Sărbătoarea Sânzienelor, celebrate la Muzeul Arhitecturii Populare...

  Ziua Universală a Iei și Sărbătoarea Sânzienelor, celebrate la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara!

  Pe 23 și 24 iunie, sunteți invitați la Curtișoara, să sărbătorim Sânzienele, Sfântul Ioan de Vară și Ziua Universală a Iei!
  PROGRAMUL EVENIMENTELOR 23-24 IUNIE 2022:
  JOI 23 iunie 2022
  8.00-12.00 – OBICEI CULES SÂNZIENE – sat Stroieşti, comuna Arcani
  17.00- 20.00 – ŞEZĂTOAREA SÂNZIENELOR -Muzeul Arhitecturii Populare Gorj Curtişoara;
  17.00-18.00-Reprezentarea obiceiurilor practicate în satele Gorjului în ajunul Zilei de Sânziene
  18.00-20.00- Sfatul Artizanilor
  Șezătoarea este interactivă, invitații împreună cu meșterii populari îşi vor împleti cununiţe de flori şi vor asculta legendele sânzienelor povestite pe prispa casei bătrânești.
  VINERI 24 iunie 2022
  Sărbătoarea satului gorjenesc – Muzeul Arhitecturii Populare Gorj Curtișoara;
  Derularea evenimentului se axează pe două momente esențiale:
  08.00- 10.00- Prăznuirea NAŞTERII SF. IOAN BOTEZĂTORUL
  16.00-21.00 – SĂRBĂTOAREA SÂNZIENELOR- onorarea artei populare şi a păstrătorilor tradiţiilor autentice româneşti prin:
  – Expoziţii meşteşuguri tradiţionale
  – Concurs cu premii „IA GORJENEASCĂ” -„ALAIUL CĂMĂŞILOR CU ALTIŢĂ”-
  – HORA BOIEREASCĂ

  START CONCURS !!!

  Pentru celebrarea Sânzienelor și a Zilei Universale a Iei, a fost lansata o frumoasă provocare tuturor doamnelor și tinerelor din Gorj, din țară, dar și din Diaspora, care păstrează în suflet frumusețea costumului tradițional și poartă cu dragoste IA gorjenească.
  Provocarea constă în organizarea concursului
  IA GORJENEASCĂ – CĂMĂȘI TRADIȚIONALE ȘI PORT POPULAR
  Evenimentul este organizat de către Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Asociația „La Blouse Roumaine – IA” , având ca instituții partenere Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj.
  Concursul se va desfășura în data de 24 iunie 2022, la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj de la Curtișoara, astfel:
  Ora 16:00 – prezentarea iilor/cămășilor
  Ora 18:00 – festivitatea de premiere
  Vor fi acordate 7 premii, a câte 500 de lei brut/premiu.
  PENTRU CONCURENTELE DIN DIASPORA ESTE PREGĂTITĂ O SECȚIUNE ON-LINE
  ”Evenimentul se va transmite live pe paginile de socializare ale organizatorilor.
  Citește cu atenție detaliile oferite de organizatori, ia-ți IA CU SPECIFIC GORJENESC și înscrie-te la una dintre secțiunile din concurs care consideri că ți se potrivește.
  Hai să ne bucurăm împreună de atmosfera de sărbătoare a satului gorjenesc, într-un cadru de poveste la Muzeul de la Curtișoara. Te așteptăm cu drag!” au transmis reprezentații Școlii Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu
  SECȚIUNILE concursului sunt:
  1. CEA MAI REPREZENTATIVĂ IE/CĂMAȘĂ TRADIȚIONALĂ FEMEIASCĂ SAU COSTUM FEMEIESC (se admit piese din zona centrală a județului, precum și din zonele de interferență)
  • Zona submontană a județului Gorj
  • Zona Valea Amaradiei și Valea Oltețului
  • Zona Văii Motrului și Jiul de Sus
  • Zona Centrală, Valea Jaleșului și Valea Gilortului
  2. CEA MAI FRUMOASĂ POVESTE A IEI /CĂMĂȘII TRADIȚIONALE GORJENEȘTI (prezentare fizică a piesei la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj din Curtișoara împreună cu purtătoarea/autoarea).
  3. REPRODUCERE / RECUPERARE MODELE, MOTIVE ȘI TEHNICI STRĂVECHI– (prezență fizică și online). Se vor evalua piesele – ie/cămașa gorjenescă – lucrate/cusute în cadrul Șezătorilor și al grupurilor on-line, respectând sursele/modelul din albumele de cusături populare. Se va menționa titlul albumului, autorul, editura și anul apariției sau colecția muzeală.
  4. DOR DE GORJ (participare on-line pentru româncele din diaspora care dețin, poartă și cos cu mândrie ia gorjenească. Se va prezenta ia/cămașa împreună cu povestea ei (foto sau video).
  Concurentele vor purta și vor prezenta în concurs ia/ cămașa tradițională sau portul tradițional specific diverselor zone/localități din județul Gorj.
  Un juriu de specialitate va evalua piesele din concurs și va decide câștigătorii premiilor, la fiecare secțiune.
  CONDIŢIILE DE ÎNSCRIERE
  Se pot înscrie, la concurs, toate purtătoarele de cămăși/ii și port tradițional gorjenesc, prezente la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj de la Curtișoara, dar și români stabiliți în străinătate (pentru secțiunea on-line), care au asemenea obiecte vestimentare, specifice costumului popular gorjenesc.
  ETAPA DE ÎNSCRIERE
  Înscrierea se face pe baza „Formularului de înscriere” cu toate datele completate și copia cărţii de identitate(datele personale vor fi protejate de către Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date).
  Documentele necesare înscrierii la concurs vor fi transmise în format pdf. la adresa de email: spa_tgjiu@yahoo.com (adresa electronică a Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu). Formularul de înscriere se poate descărca de pe pagina oficială de Facebook a Scolii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, precum și de pe site-ul instituției www.scoalapopularadearta.ro, secțiunea Manifesări culturale.
  Pentru secțiunea cu participare fizică în cadrul evenimentului cultural-artistic de la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj de la Curtișoara, data limită de înscriere este 24 iunie 2022, ora 16:00.
  Pentru secțiunile on-line, data limită de înscriere la concurs este 23 iunie 2022, ora 12:00.
  Documentele necesare înscrierii la concurs vor fi înmânate secretariatului tehnic al juriului, prezent la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj de la Curtișoara, locația unde se va desfășura concursul „Ia Gorjenească – cămăși tradiționale și port popular” în cadrul evenimentului ” Ziua Universală a Iei”
  DESFĂŞURAREA CONCURSULUI
  Prezența participanților este așteptată la sediul muzeului în ziua de 24 iunie 2022, ora 15:00
  a) Concurenții vor prezenta în concurs ia/cămașa tradițională, vorbind despre proveniență, vechime, material, tehnică de cusut, categorii de motive, cromatică, simbolistică etc.
  b) Durata prezentării nu trebuie să depăşească 5 minute.
  c) Ordinea intrării în concurs se face ținând cont de data și ora trimiterii fișei de înscriere.
  JURIUL FESTIVALULUI
  Juriul concursului va fi alcătuit din specialiști de prestigiu, care, prin valoare și competență profesională, vor garanta corectitudinea clasamentului după următoarele criterii:
  1. Autenticitate(respectarea structurii funcțional-decorative și cromatice a zonei sau subzonei pe care o reprezintă piesa)
  2. Grad de complexitate al cusăturii /broderiei(tehnica folosită, numele local și literar al punctelor în cusătură, modul de grupare al motivelor(câmpii decorativi/zonele decorate), denumirea motivelor și semnificația lor, paletă cromatică(culorile folosite în alcătuirea modelului), contextul/ocazia în care se purta respectiva ie/cămașă/costum.
  3. Starea de conservare
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: