spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicBanii din PNRR, condiționați de Legea Decarbonizării. Weber: „Vom îndrepta eroarea”

    Banii din PNRR, condiționați de Legea Decarbonizării. Weber: „Vom îndrepta eroarea”

    Efectele guvernării PNL-USR se văd și acum, la fix un an de zile după ce alianța toxică s-a rupt. Astăzi, aleșii din Parlament au fost puși în situația de a opta între dezvoltarea României și menținerea activității unor grupuri energetice din cadrul CE Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara.

    O negociere greșită a PNL în privința Planului Național de Redresare și Reziliență și o lipsă crasă de implicare din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu, fac ca mii de oameni din Gorj să aștepte acum noi soluții. S-a votat proiectul privind decarbonizarea sectorului energetic, care reglementează închiderea și conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit și huilă. Pentru a nu se pierde cele peste 2 miliarde de euro de la Comisia Europeană, necesare dezvoltării tuturor domeniilor de activitate, votul majoritar în Camera Deputaților a fost unul în defavoarea sistemului energetic. Social-democrații susțin că, în două săptămâni, vor repara greșeala, printr-o nouă inițiativă legislativă care va obliga Ministerul Energiei să meargă la Bruxelles și să rediscute termenele și obligațiile din PNRR.

    Până în prezent, țara noastră trebuia să închidă, oficial, patru pachete, pentru a accede la banii din PNRR. Jaloanele din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență prevedeau, printre altele, închiderea a două grupuri energetice, grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni. Fără adoptarea unei legi în acest sens, tranșa de bani, de peste 2 miliarde de euro, nu ar fi posibilă. Ministerul Energiei știa prea bine calculele și calendarul impus de Comisia Europeană, Virgil Popescu fiind la guvernare atunci când s-au negociat aceste termene. Chiar și așa, în ciuda solicitărilor venite din partea celor de la PSD, prin intermediul interpelărilor și adreselor, Virgil Popescu a evitat categoric orice deplasare la Bruxelles, în vederea renegocierii Planului. S-a ajuns, astfel, în situația de față, de a vota închiderea celor două grupuri, pentru a încasa o nouă tranșă de bani, necesară tuturor domeniilor de activitate din România. Deputatul de Gorj, Mihai Weber, afirmă că ministrul Energiei va merge la renegocieri, chiar și obligat.

    „A fost o ordonanță inițială, dată în iunie, care prevedea dezafectarea ireversibilă a grupurilor și am reușit să o modificăm pentru a prelungi durata de viața, cu condiția ca cele existente să treacă în conservare doar după ce grupurile pe gaz vor fi funcționale. Între timp, am depus noi amendamente la inițiativă, în Camera Deputaților, privind renegocieri de obligații și termene. În toată această perioada, Ministerul Energiei trebuia să prelungească termenele de închidere a unor capacități de producție, pentru că la Comisia Europeană există doar planul inițial de restructurare. Noi, PSD, am făcut interpelări ministrului Energiei, prin care ni s-a răspuns că o să meargă să discute, ceea ce nu s-a întâmplat. Săptămâna viitoare va fi alocată încă o tranșă de bani din PNRR, care condiționează plata de această lege, votată acum, care nu privește modificările făcute de noi, pentru că Ministerul Energiei nu a mers la discuții cu Comisia Europeană, iar datele de la Bruxelles au rămas cele transmise în urmă cu trei ani de zile. Pentru că nu a existat nicio solicitare la Comisia Europeană, din partea Ministerului Energiei, a trebuit să intre la vot în forma actuală. Eu și colegul meu, deputatul Claudiu Manta, nu am votat-o. În două săptămâni, după ce se va lua această tranșă de bani, o să facem o inițiativă legislativă prin care cerem ca Ministerul Energiei să rediscute termenele și obligațiile din PNRR și să ajustăm toate articolele care sunt nefavorabile, că trebuie ca și după 2032, în situații de criză, să fie prelungită durata de viață a acestor grupuri. Deja s-au făcut demersuri, a solicitat Transelectrica, ca cele două grupuri să fie ținute în viață. Ele nu se vor închide, dar ca și termene, sunt prevăzute în programul negociat inițial”, a transmis deputatul Mihai Weber.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: