spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicCe investiții vrea ministrul Energiei, ca să poată închide capacități din CEO!

    Ce investiții vrea ministrul Energiei, ca să poată închide capacități din CEO!

    Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că România trebuie să investească în toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon, pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare asumate la nivel european, dar şi independenţa energetică. Virgil Popescu a declarat că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate.

    Înlocuirea cărbunelui va necesita investiţii într-o perioadă scurtă de timp, care trebuie făcute maximizând potenţialul şi resursele specifice fiecărei ţări. Totodată, ministrul român al energiei a reiterat că trebuie să luăm în considerare beneficiile sociale şi economice ale energiei nucleare şi ale oricărei surse de energie.

    „Am transmis că pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare asumate la nivel european, dar şi independenţa energetică, trebuie să investim în toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate. Înlocuirea cărbunelui va necesita investiţii într-o perioadă scurtă de timp, care trebuie făcute maximizând potenţialul şi resursele specifice fiecărei ţări. Energia nucleară asigură noi locuri de muncă şi are o mare contribuţie la PIB-ul unei ţări. Nu susţinem o abordare care să ducă la o competiţie între sursele regenerabile şi nucleare, pentru că sunt surse complementare care vor asigura un mix energetic decarbonizat până în 2050 şi, de asemenea, vor asigura dezvoltarea pieţei hidrogenului din UE la maximumul său potenţial. De aceea, este nevoie de o cooperare internaţională pentru a asigura securitatea şi independenţa energetică”, a făcut public Virgil Popescu.

    De precizat este că județul Gorj va fi cel mai afectat de pe urma închiderii termocentralelor pe bază de cărbune și a carierelor miniere pe lignit. După 2026 vor mai rămâne 3 grupuri energetice și 3 cariere miniere. Astfel, vor rămâne două grupuri energetice la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Este vorba de grupurile 4 și 5. De asemenea, la Sucursala Electrocentrale de la Turceni va rămâne în funcțiune numai grupul energetic numărul 5. Tot din 2026, Complexul Energetic Oltenia va mai dispune de următoarele cariere miniere: Roșia, Pinoasa și Roșiuța, din 9 câte sunt în momentul de față. Numai anul acesta sunt planificate pentru închidere patru cariere miniere ale Complexului Energetic Oltenia: Husnicioara, Lupoaia, Jilț Sud și Peșteana.

    În același timp, conform Planului de restructurare și decarbonare, până în 2026 ar trebui să fie construite două grupuri pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița. De asemenea, până în 2024 ar trebui să fie realizate 8 parcuri fotovoltaice în județele Gorj și Dolj, respectiv pe haldele de steril și pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentrale.

    În privința investițiilor în energie nucleară, se vorbește despre construirea grupurilor energetice numerele 3 și 4 de la Cernavodă și a unor centrale modulare de mici dimensiuni, aflate încă în fază experimentală în SUA.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: