spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
sâmbătă, februarie 24, 2024
Altele
  AcasăEconomicCE Oltenia este la mâna Ministrului de Finanțe. Vezi de ce

  CE Oltenia este la mâna Ministrului de Finanțe. Vezi de ce

  CEO are nevoie de bani pentru a plăti certificatele de emisii și a propus să plătească statului o dobândă a pieței, dar să beneficieze de o perioadă de grație de 18 luni la rambursare. Dacă Florin Câțu va fi de acord, memorandumul ar putea fi discutat în Guvern săptămâna viitoare.

  Memorandumul presupune în primă fază acordarea unui împrumut din Trezorerie, în valoare de 1,1 miliarde de lei, din care Complexul Energetic Oltenia să plătească, parțial, certificatele de emisii de CO2 pentru anul trecut. Potrivit unor surse apropiate situației, memorandumul prevede ca CE Oltenia să plătească o dobândă a pieței pentru acest credit, și să beneficieze de o perioadă de grație de 18 luni, scrie e-nergia.ro

  Memorandumul ar fi ajuns pe masa ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, și ar urma să intre în dezbaterea Guvernului săptămâna viitoare, acest ultim termen fiind avansat și de directorul companiei, Sorin Boza.

  CEO are de plată circa 1,6 miliarde de lei în contul certificatelor de emisii pentru producția de energie aferentă acestui an, care trebuie achiziționate până în aprilie.

  Împrumutul este doar o parte din acest memorandum, care mai conține un mecanism de sprijin și o strategie de decarbonizare.

  Guvernul PSD intenţiona să introducă pentru Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, un mecanism de sprijin care va fi negociat cu Bruxelles-ul. Timp de zece ani, toți vom plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține compania, bani din care urma să fie achitate o parte din certificatrele de emisii. CEO este afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică. Fără acest sprijin însă, CE Oltenia intră în faliment, iar România nu își poate asigura necesarul de electricitate, nici cu importurile la nivel maxim.

  Pe de altă parte, la pachet cu această schema, CEO a propus şi o strategie de decarbonizare, prin care o parte din grupurile pe carbune să fie trecute treptat pe gaze, începând cu CET Craiova 2, la pachet cu instalarea de parcuri fotovoltaice.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: