Cărbunele din Gorj este bun pentru producția de energie electrică peste hotare. Astfel, lignitul de la carierele private din zona Motru ajunge la termocentrale din țara vecină, Serbia. Aici este utilizat cu succes pentru producția de curent electric. O parte a energiei ajunge ulterior în România, prin importuri.
Potrivit lui Gabriel Giorgi, fost membru al Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, țara noastră își bate joc de producătorii locali. În plus, nu are niciun fel de strategie cu privire la sectorul energetic. Exportul de cărbune din Gorj este realizat de carierele miniere private din zona Motru. Aici există câteva exploatări mai mici, preluate de investitori privați în zona în care au existat cariere ale statului.
În viitorul apropiat nu este exclus ca, în mai multe zone din Gorj, să apară și mai multe subunități miniere private. Exploararea resurselor se face la suprafață, după decopertă. Ulterior, lignitul este transportat în afara județului și în afara țării, la prețuri foarte bune. Cărbune de sute de mii și milioane de euro este exportat lună de lună de carierele private din județul Gorj.
„România importă curent din Serbia făcut cu lignit de la Motru. Nu se poate așa ceva. Știm foarte bine că termocentralele din Serbia nu sunt în Uniunea Europeană și nu plătesc certificate de CO2. Unde este echitatea și logica în decizia României de a închide termocentralele și carierele pe bază de cărbune și de a importa energie pe cărbune din țări care nu achită niciun fel de taxe pe poluare? Pare un fel de subminare economică. Nu există logică în așa ceva. În mod normal, nu mai produci energie pe bază de cărbune, nu mai imporți eneregie pe cărbune dacă ți-ai propus politica de decarbonare totală. Altfel, sunt lucruri ilogice care nu au legătură cu eficientizarea și cu strategia enegetică. Orice strategie energetică ar trebui să se bazeze pe producători interni care oricând îți pot asigura energie. Cum adică să nu mai produci energie pe cărbune, dar imporți energie pe cărbune? Unde e logica? Pare o poveste cu băieți deștepți”, a menționat Gabriel Giorgi, fost membru al Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.