spot_img
14 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăEconomicNu se poate fără CEO: E pe locul 3!

    Nu se poate fără CEO: E pe locul 3!

    Sistemul Energetic Național arată că nu poate să funcționeze normal fără Complexul Energetic Oltenia (CEO). Cel puțin așa rezultă din clasamentul producătorilor și din cantitățile de energie de pe piață, potrivit Transelectrica.

    Termocentralele pe bază de cărbune ale CEO se mențin pe locul al treilea în clasamentul producătorilor de energie electrică din România. Cu toate că se insistă cu închiderea de capacități pe bază de cărbune, se dovedește că încă este nevoie de acest tip de energie. Sistemul Energetic Național nu poate funcționa în acest moment fără termocentralele pe lignit și huilă. Este nevoie de energie în bandă care să asigure predictibilitate. De asemenea, energia pe cărbune poate fi produsă și livrată la orice oră. Lider al producției de energie din România este în continuare Hidroelectrica, urmată de energia nucleară. Pe locul al treilea se află termocentralele pe bază de cărbune, cu aproape 1.300 de MW.

    Complexul Energetic Oltenia produce și livrează 90% din energia pe bază de cărbune din țara noastră. Are în funcțiune între 3 și 4 grupuri energetice, în funcție de solicitările din Sistemul Energetic Național și de contractele care trebuie să fie onorate. Chiar dacă, în momentul de față, i s-ar impune să mai oprească din grupurile energetice, Complexul Energetic Oltenia are contracte de livrare de energie cu beneficiari din țară. Dacă nu ar produce cantitățile asumate prin contract, CEO ar trebui să cumpere de la alți producători și să își onoreze contractele.

    În plus, dat fiind faptul că energia verde nu este în bandă și poate dispărea oricând din piață, singurul producător competitiv care oricând poate să substituie alt producător de energie este, în continuare, Complexul Energetic Oltenia, prin termocentralele pe bază de cărbune. Problema este că, la nivelul companiei energetice este în derulare un Plan de restructurare și decarbonizare. Acesta presupune închiderea de grupuri energetice și de cariere miniere, reducerea numărului de angajați și investiții noi. Primele două grupuri se vor închide pe 1 iunie. Este vorba de grupul energetic 3 de la Termocentrala Rovinari și grupul energetic 7 de la Termocentrala Turceni. Asta, în timp ce noile investiții sunt întârziate cu un an. Ministerul Energiei și-a propus să înlocuiască grupurile pe cărbune cu grupuri pe gaze naturale.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: