spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
  AcasăEconomicOpinie: Minprest ar putea să se ocupe de închiderea carierelor, dar se...

  Opinie: Minprest ar putea să se ocupe de închiderea carierelor, dar se preferă sereleuri

  Unul dintre foștii șefi din Complexul Energetic Oltenia susține că de închiderea carierelor miniere din companie s-ar putea ocupa un cunoscut prestator de servicii. Gabriel Giorgi, fost membru al Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, a declarat că Minprest ar putea să realizeze fără probleme punerea în aplicare a planurilor de închidere pregătire pentru carierele miniere până în anul 2030. Astfel, activitatea prestatorului de servicii ar putea fi menținută la un nivel ridicat.

  Minprest ar putea să se ocupe de închiderea carierelor, dar se preferă sereleuri. Este păcat că la Minprest există personal calficat să deruleze astfel de activități. În plus, s-ar menține un nivel al activității și în următorii ani. Nu ar fi nevoie să fie redus personalul care va fi angrenat în activitățile de închidere a subunităților miniere.”, a declarat Gabriel Giorgi, fost membru al Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.

  Potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România. În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613.

  Măsurile de restructurare care vizează închidereaperimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare:

  Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.

  Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

  Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră, conform Complexului Energetic Oltenia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: