spot_img
14.5 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăEconomicUn sindicalist din minerit cere publicarea contractelor pentru noile investiții de la...

    Un sindicalist din minerit cere publicarea contractelor pentru noile investiții de la CEO

    Președintele Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, susține că trebuie lămurite urgent toate semnele de întrebare din contractele pentru noile investiții de la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Sunt vizate societățile mixte privind construirea a două grupuri pe gaze naturale, precum și a opt parcuri fotovoltaice în județele Gorj și Dolj.

    Constantin Crețan, liderul Federației Naționale a Muncii, a precizat că trebuie să existe o transparență totală, iar toate contractele trebuie să fie publicate. Crețan se referă în special la documentele care consființesc investițiile puse la cale de Complexul Energetic Oltenia și companiile Tinmar și OMV Petrom.

    Solicităm public transparență din acest punct de vedere. Dacă nu este nimic de ascuns să vadă toată lumea ce prespun aceste investiții și cum aceste companii private vor intra în posesia unor zeci de hectare de teren pe haldele de steril și fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentrale. Sigur că marea întrebare este de ce nu a făcut Complexul Energetic Oltenia singur aceste investiții.”, a declarat Constantin Crețan.

    CEO face pași pentru concretizarea investițiilor alături de OMW Petrom și Tinmar. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

    CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare). Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Este de precizat că investițiile anunțate au o întârziere de 2 ani.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: