spot_img
15 C
Târgu Jiu
luni, februarie 26, 2024
Altele
  AcasăEvenimentNereguli grave la DGASPC Gorj! Acuzaţii de fals şi conflicte de interese...

  Nereguli grave la DGASPC Gorj! Acuzaţii de fals şi conflicte de interese la nivelul conducerii

  Nereguli grave ies la iveală la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Liberalii gorjeni au sesizat, în cadrul unei conferinţe de presă, cum mai mulţi dintre directorii acestei instituţii încalcă legea în mod grosolan. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât există suspiciuni că unii dintre funcţionarii publici ai DGASPC Gorj s-ar afla chiar în conflict de interese.

  sutaDezvăluirile liberalilor gorjeni vizează abaterile grave comise de angajaţii DGASPC Gorj. Denisa Şuţă a precizat că în urma unor controale efectuate în anul 2014 de reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale în vederea licenţierii caselor de tip familial şi căminelor de bătrâni, au fost constate o serie de nereguli ce nu au permis obţinerea licenţei. Acum, la 2 ani după ce aceste verificări, centrele DGASPC Gorj ar putea fi închise, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi riscând să rămână pe drumuri. „Încă din anul 2014, la sfârşit, s-a solicitat Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, conform legii, licenţierea serviciilor de asistenţă socială, în speţă a caselor de tip familial şi a căminelor de bătrâni şi a celor care găzduiesc persoane cu dizabilităţi. Pe aceste solicitări, în anul 2015, s-a făcut o inspecţie socială. Bineînţeles că au fost constatate nenumărate deficienţe, motiv pentru care nu s-a putut acorda licenţa pentru aceste servicii sociale prestate de DGASPC la nivelul judeţului Gorj. August 2017 este ultimul termen până la care această licenţiere poate fi acordată. Riscăm ca acei copii şi persoanele instituţionalizate în aceste centre să rămână pe drumuri pentru că evident nu se va obţine licenţa din cauză că nu au fost remediate deficienţele constate. Sunt mai multe case de tip familial în această situaţie printre ele probabil să se vor închide casele din Plopilor, Săvineşti şi Debarcader, din informaţiile pe care le am eu”, a declarat Denisa Şuţă.

  Suspiciuni de fals şi conflict de interese

  Mai mult decât atât, Denisa Şuţă a prezentat în cadrul conferinţei de presă mai multe documente prin care se arată că şefii DGASPC Gorj fac parte din diverse asociaţii, care prestează acelaşi tip de servicii ca şi instituţia la care sunt angajaţi: „Este vorba despre domnul Dumitru Cotrună, domnul Mircea Andrei Dumitru, Corina Drăgan şi domnul Zisu, precum şi domnii Nicolae Rujenescu şi Sorin Torop. Sunt funcţionari publici, de conducere chiar, şi deţin funcţii de conducere în asociaţii, ong-uri care prestează aceleaşi servicii pe care ar trebui să le presteze DGASPC. Aceştia fac parte din două asociaţii, ambele cu acelaşi scop, cu acelaşi obiect de activitate şi care au relaţii de parteneriat cu DGASPC Gorj. Una dintre ele este Asociaţia „Inimi de Gorjeni”, la care preşedinte este chiar domnul Dumitru Cotrună, iar secretar este Sorin Torop, iar alta – Asociaţia pentru Incluziune şi Dezvoltare Gorj, o asociaţie înfiinţată în anul 2012, în cadrul unui program POSDRU”.

  Denisa Şuţă a mai precizat că pentru activitatea prestată în cadrul acestor asociaţii şi ong-uri, cei patru funcţionari de la DGASPC Gorj sunt plătiţi, însă în declaraţiile lor de avere şi cele de interese există o serie de neconcordanţe. „Am verificat şi noi dacă funcţionarii publici din cadrul DGASPC Gorj, în calitatea lor de membri în aceste asociaţii sunt remuneraţi şi am constat că da, în situaţiile în care au declarat aceste venituri în declaraţiile de avere. Nu şi cazul domnului Cotrună care nu a declarat că este preşedinte al acestei asociaţii şi că a fost remunerat”, a mai spus Denisa Şuţă.

  Apel către preşedintele Consiliului Judeţean

  În aceste condiţii, liberalii îi cer preşedintelui Consiliului Judeţean, Cosmin Popescu, să ia măsuri în acest sens şi să nu acopere neregulile comise de-a lungul timpului de conducerea DGASPC Gorj. „Îi solicit domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, să dea dovadă de responsabilitate, să ia măsurile care se impun la DGASPC Gorj. Îi reamintesc că în momentul în care a depus jurământul de preşedinte a spus că va proteja cetăţenii acestui judeţ şi nu clica de la DGASPC. Ceea ce se întâmplă în această instituţie este strigător la cer”, a declarat vicepreşedintele PNL Gorj, Denisa Şuţă. Totodată, liberalii gorjeni speră ca instituţiile abilitate să se autosesizeze şi să demareze o anchetă menită să facă lumină în cazul angajaţilor de la DGASPC Gorj care s-ar afla în conflict de interes: „Aceste situaţii trebuie verificate de instituţiile abilitate. Din punctul meu de vedere este clar conflict de interese şi mai mult decât atât, este fals în declaraţii. Dumnealor declară una în declaraţiile de avere, altceva în declaraţiile de interese”.

  Reamintim că în luna februarie a acestui an, Sorin Torop a fost suspendat din funcţia deţinută în cadrul DGASPC Gorj tocmai în urma unor nereguli descoperite de Corpul de Control din Ministerul Muncii.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: