spot_img
0.4 C
Târgu Jiu
vineri, decembrie 13, 2024
Altele
    AcasăEvenimentZeci de hectare de pădure, mistuite de flăcări, în Valea Cernei!

    Zeci de hectare de pădure, mistuite de flăcări, în Valea Cernei!

    Pompierii gorjeni au intervenit în forţă, preţ de două zile, pentru stingerea unui incendiu izbucnit ieri pe 50 de hectare de pădure, pe Valea Cernei! Zona este una protejată, misiunea de stingere a flăcărilor fiind una dificilă, autospecialele neputând avea acces în această locaţie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj luase în calcul să cheme un elicopter pentru stingerea focului, dar incendiul a fost lichidat în după-amiaza zilei de ieri. Reprezentanţii ISU Gorj speră ca focul să nu fie reaprins din cauza condiţiilor meteorologice.

    incendiu-padure1

    Pompierii, dar şi pădurarii din trei judeţe, printre care şi Gorjul, s-au luptat cu flăcările de mai bine de două zile în zona Valea Cernei. Focul a cuprins vegetaţia uscată situată la câteva sute de metri altitudine. Până la lichidarea incendiului devastator, nu mai puţin de 50 de hectare de pădure au fost arse. Efective de pompieri din Gorj, dar şi responsabilii Parcului Domogled şi ai Ocolului Silvic Baia de Aramă s-au mobilizat să izoleze focul, intervenind cu lopeţi, întrucât în zonă nu pot ajunge autospecialele. „La faţa locului s-au deplasat 15 subofiţeri de la ISU Gorj şi un ofiţer, precum şi personal din cadrul Ocolului Silvic Baia de Aramă şi Parcului Naţional Domogled. La faţa locului s-au mai deplasat încă 30 de subofiţeri din cadrul ISU Gorj plus 25 de lucrători din cadrul Ocolului Silvic Baia de Aramă şi Parcului Naţional Domogled. Incendiul a fost localizat. A ars izolat o suprafaţă de 50 de hectare”, a declarat Augustin Malacu, reprezentantul ISU Gorj.

    Comunicare prin telefon satelit

    Mai mult decât atât, în zona respectivă nu există semnal de telefonie mobilă, transmiterea informaţiilor de la faţa locului la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj realizându-se prin intermediul unui telefon satelit, dar şi acest lucru s-a făcut cu dificultate. Din totalul de 50 de hectare de vegetaţie uscată cuprinsă de flăcări, pe 20 focul încă mai face ravagii. Dacă acest lucru ar fi continuat şi în orele următoare, s-ar fi pus în aplicare solicitarea unui elicopter de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. „În zonă, semnalul la telefonie mobilă nu există. Noi am comunicat cu cei de la faţa locului printr-un telefon satelitar”, a mai precizat Augustin Malacu. Zona Izvoarele Cernei, acolo unde a avut loc incendiul este recunoscută ca fiind arie protejată, îmbucurător fiind faptul că încă nu a fost găsit niciun animal sălbatic vătămat, până în prezent. De asemenea, zona unde flăcările au făcut ravagii se află la 30 de kilometri distanţă de locuinţele oamenilor. Incendiul a fost lichidat, în după-amiaza zilei de ieri, reprezentanţii ISU Gorj sperând că nu au rămas focare ce ar putea duce din nou la izbucnirea focului, favorizate fiind de vântul ce bate în zonă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!