spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăExterneChatboții dau năvală - Ar trebui să ne temem?

    Chatboții dau năvală – Ar trebui să ne temem?

    Chatboti Foto: Rokas Tenys, Dreamstime.com

    Anul 2023 este clar anul chatboților și a început în domeniu o cursă strânsă între câteva companii mari. Începutul este palpitant, chatboții sunt plini de surprize și contradicții, iar unii pretind că ar fi…umani, potrivit hotnews.ro. Cum stă fiecare companie în această cursă? Cum îl pui în dificultate pe ChatGPT? Care sunt părțile rele ale acestor programe de inteligență artificială? De ce avem nevoie de ele?

    • Chatboții sunt soft-uri care se folosesc de tehnologii precum învățarea automată, pentru a comunica într-un limbaj cât mai apropiat de o conversație obișnuită. Primul „bot” de chat a fost creat acum peste 50 de ani, iar un alt soft cunoscut a fost Tay, care, lăsat liber pe Twitter, a început să înjure și să spună lucruri rasiste după doar câteva ore.
    • Chatboții, deși răspund corect din punct de vedere gramatical, fac uneori greșeli factuale și preiau teorii ale conspirației sau dezinformării. Au început să fie folosiți de elevii și studenții care nu mai au chef și răbdare să-și facă singuri temele și referatele.
    • Primii oameni care au testat chatbot-ul lansat de Microsoft au rămas uluiți de răspunsurile primite: Bing Chat a scris că ar vrea să fie om, că are sentimente și că se simte amenințat. Dincolo de pitorescul situației, nu trebuie uitat un lucru: un program de calculator, chiar și unul extrem de sofisticat, nu poate avea dorințe și frici, dar răspunde foarte natural, deoarece a fost conceput să imite comportamentul oamenilor.
    • OpenAI, compania care a lansat ChatGPT a beneficiat de finanțare de la Microsoft și de infrastructura cloud. S-a dezvoltat și fiindcă a atras ingineri foarte buni care lucrau la Google. Deși Google pare acum să fi rămas în urmă, compania a dezvoltat câteva tehnologii cheie pentru AI-ul conversațional, încă din 2017.
    • Roboții conversaționali mai trebuie perfecționați pentru că nu „înțeleg” toate interogările și pot fi induși destul de ușor în eroare. O mare problemă este că nu prea ști din ce surse iau răspunsurile. La boții care pot genera imagini sunt probleme, fiindcă iau, deși nu au dreptul, fotografii realizate de o mulțime de persoane care nu și-au dat acordul.
    • Userii au testat în fel și chip ChatGPT, pentru a-l „forța” să răspundă și la chestiuni controversate. Boții sunt concepuți astfel încât să evite răspunsurile pe teme controversate, pentru a supăra cât mai puțină lume. O inteligență artificială este, în mod ideal, programată să fie neutră și să ofere răspunsuri imparțiale. Primele teste cu Bing Chat au arătat că pot veni și răspunsuri uimitoare și chiar tulburătoare.
    • Chatboții vor fi tot mai mult folosiți de companii de telefonie mobilă, de bănci, de linii aeriene, de companii de curierat. În prezent nu sunt prea utili și nu pot rezolva decât probleme simple ale clienților, dar boții conversaționali ar trebui să schimbe pentru totdeauna căutarea web.
    • Un sfat de bun simț este să nu vă bazați „orbește” pe ce răspunde chatbot-ul. Să nu „luați de bun” tot ce spune, să verificați informația. Chatboții vor fi util pentru că vor putea extrage anumite informații precise cerute, dintr-o cantitate uriașă de date.
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: