spot_img
14 C
Târgu Jiu
duminică, mai 19, 2024
Altele
  AcasăExternePutin strânge rândurile cu Xi Jinping pentru a încolţi NATO în Arctica

  Putin strânge rândurile cu Xi Jinping pentru a încolţi NATO în Arctica

  Rusia lui Vladimir Putin și China lui Xi Jinping lucrează mână în mână pentru a-și proteja interesele strategice în zona arctică, incompatibile cu cele ale Alianței Atlantice. Părțile au convenit să colaboreze la aplicarea legislației maritime după două zile de negocieri în orașul rus Murmansk, situat în Cercul Arctic, nu departe de granița cu Finlanda, nou partener NATO, potrivit La Razon, citat de Rador, anunță hotnews.ro.

  Paza de coastă chineză și FSB-ul rus, succesorul KGB-ului, au semnat, marți, un memorandum de înțelegere, oferind doar câteva detalii. Negocierile, conduse în liniște de șeful gărzii de coastă chineze, Yu Zhong, și de primul director adjunct al informațiilor ruse, Vladimir Kulişhov, au avut loc în timp ce Moscova avansează construirea de posturi militare în regiune, iar Beijingul încearcă să câștige un punct de sprijin într-un spațiu crucial pentru următorul deceniu.

  Părțile s-au angajat să „promoveze în mod activ cooperarea în domeniul aplicării legii maritime, să își unească forţele pentru a construi o comunitate maritimă cu un viitor comun și să facă tot posibilul pentru a servi parteneriatului strategic cuprinzător de cooperare China-Rusia în noua eră”, potrivit televiziunii de stat chineze CCTV. Acordul face parte din „prietenia nelimitată” dintre Rusia și China, pe care au consolidat-o după vizita lui Xi la Moscova, în martie.

  Rusia consideră Arctica un fel de curte a sa din spate. Printre pretențiile sale se numără exploatarea vastelor resurse energetice oferite de regiune. Având în vedere acest obiectiv, Kremlinul a depus o cerere la Națiunile Unite pentru a i se garanta dreptul legal la hidrocarburi, în timp ce China se prezintă ca un „stat aproape arctic”. Beijingul are statut de observator în Consiliul Arctic, dar, spre deosebire de Moscova, nu este membru.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: