spot_img
10.8 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăNationalCredință, tradiții și superstiții, de Sfânta Cuvioasă Parascheva

    Credință, tradiții și superstiții, de Sfânta Cuvioasă Parascheva

    Sfânta Parascheva este celebrată anual de creștinii ortodocși în data de 14 octombrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

    Cunoscută popular și ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva s-a născut în urmă cu peste 1000 de ani, în apropiere de Constantinopol, în Epivat, din părinți bogați și credincioși. La vârsta de zece ani, a auzit în biserică vorbele ”Oricine voiește sa vină dupa Mine, sa se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” și se decide să urmeze calea celor sfinte.

    Se duce la Constantinopol, unde este învățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

    La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintești. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.

    Ce să nu faci de Sfânta Cuvioasă Parascheva

    În credința populară, Sfânta Cuvioasă Parascheva este asimilată Sfintei Vineri, pentru că, în terminologia grecească, Parascheva înseamnă ziua a cincea a săptămânii, care este vinerea.

    Cu toate că poporul român este unul muncitor, în ziua sărbătoririi Sfintei Parascheva, nu se muncește deloc. Potrivit credințelor populare, fetele care spală, fac curățenie prin curte sau prin casă, sau orice alt timp de muncă, vor rămâne nemăritate. Nici bărbații nu au voie să muncească împrejurul casei sau să muncească la pământ.

    De asemenea, sunt interzise și unele alimente. De exemplu, nu ai voie să consumi castraveți, nuci sau poame în formă de cruce. În ziua de sărbătoare nu se consumă nici pepene roșu sau fructe închise la culoare, deoarece amintesc de sacrificiul martiric.

    Însemnătatea Sfintei pentru români

    Sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate cu totul aparte pentru români, sute de mii de credincioşi venind la Iași, unde se află moaștele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, să se închine la racla celei pe care o ştiu „mult folositoare“. Cei care ajung la „Cuvioasa“ – aşa cum o numesc prietenii ei – o roagă pentru soluţionarea problemelor de zi cu zi, îi cer alinare pentru necazurile care s-au năpustit asupra lor, sănătate, spor în casă şi bucurii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: