Cei mai mulți jucători aflați la început de drum în poker folosesc mize mici. Aceasta este și alegerea corectă până când te obișnuiești cu jocul, în așa fel încât să o faci responsabil, iar eventualele pierderi să nu-ți influențeze viața. Dar la un moment dat, pe măsură ce acumulezi experiență, te vei gândi să crești nivelul.
În acest articol vom analiza care sunt principalele piedici pe care jucătorii le întâmpină. A trece responsabil la un nivel superior de mize nu este ceva ușor de făcut. Cum îți dai seama care e momentul potrivit și cum să faci acest lucru? Cu siguranță, turneele care au un buy-in mai mare și premii pe măsură sunt ispititoare. Dar când ești pregătit să faci pasul?
Ai nevoie de un plan
Haide să luăm exemplul clasic al unui jucător începător. Cel mai probabil își face cont pe o platformă de poker online, având în vedere că aici mizele sunt accesibile oricui, de la câțiva cenți sau chiar turnee freeroll. Acesta este începutul perfect, având în vedere că mediul este sigur și responsabil, iar jocurile și turneele sunt potrivite indiferent care ar fi bugetul necesar.
Dar o problemă este că mulți dintre cei care joacă la mize mici nu își dau seama ce vor pe termen lung. Nu au un plan bine stabilit. Ce se întâmplă dacă au succes? Cum vor crește mizele? De cele mai multe ori, ei sar de la o miză la alta, de la un format la altul. Încearcă jocurile cash, apoi trec la turnee și tot așa. Dacă nu reușești să găsești ceva de care să te ții și să urmezi planul, îți va fi greu să ai succes în poker.
Ideal ar fi să începi să joci cu mize mici și să crești spre unele superioare. Spre exemplu, blindurile să fie de 2 cenți/5 cenți când bankroll-ul este de 150 de dolari. Dacă bankroll-ul ajunge la 300 de dolari, blind-urile să crească la 5 cenți/10 cenți, iar când ajunge la 750 de dolari, acestea să fie de 10 cenți/25 cenți.
Gestionează-ți atent bugetul
Oricât de mici ar fi mizele pe care le joci, chiar și așa există riscul să epuizezi bugetul dacă nu ai un plan bine stabilit. Ideal este să-ți gestionezi bugetul cât mai bine. Să îți permiți cel puțin 30-40 de buy-in-uri la turneele pe care le joci. Și de aici să începi să construiești. Pe măsură ce ești pe plus, să crești nivelul turneelor sau partidelor la care joci.
Ai nevoie de disciplină
În momentul în care ești la început există riscul să joci prea multe mâini sau să crezi că poți câștiga toate poturile. Acest lucru nu se întâmplă în viața de zi cu zi. Mai ales în pokerul pe mize mici, unde stilul de joc nu are prea multe în comun cu ceea ce vedem în emisiunile televizate ori în marile turnee. Ai nevoie de disciplină pentru a reuși să crești. Trebuie să joci tight preflop și să faci folduri disciplinate postflop. Nu acționa ca și cum pokerul ar fi un joc de noroc pentru că este unul de abilități.
Ai răbdare
Auzim adesea despre jucători care câștigă milioane de dolari din poker și pentru mulți ei sunt exemple de urmat. Însă de multe ori nu ne gândim la ce se ascunde în spatele acelor rezultate. Câte sute sau mii de ore de studiu și de practică stau în spatele rezultatelor? De multe ori, în goana după succes, ignorăm sacrificiile ce trebuie făcute.
S-ar putea să îți dorești să atingi rapid culmile gloriei în poker, însă cei care au succes pe termen lung sunt cei care au răbdare. Mai ales când joci la mize mici, răbdarea este cu atât mai importantă. Când joci pe bani puțini e imposibil să câștigi un turneu și să zici că ai rezolvat financiar tot anul. Premiile pur și simplu nu sunt atât de mari. Din acest motiv ai nevoie de răbdare. În fiecare sesiune!
Autocontrolul emoțional
Poate părea curios, deși mizele sunt mici, dar tiltul își face apariția destul de des. Are legătură, desigur, cu lipsa de experiență. S-ar putea să te enervezi după câteva bad beat-uri, să nu îți mai controlezi emoțiile. Să joci haotic, spunând că oricum mizele nu sunt foarte mari. Dar dacă nu îți gestionezi emoțiile, șansele tale de succes pe termen lung sunt minime. În poker nimeni nu are rețeta succesului și nimeni nu îți va garanta că vei câștiga o mână. De asta este important să privești mereu în față, indiferent cât de dureros a fost un eșec.