În data de 24.10.2023, a avut loc un eveniment istoric, unic pentru gorjeni, și
anume prezența în Târgu-Jiu a doamnei de fier a justiției din România, zeița
dreptății reîncarnată, inegalabila și imaculata Alina Gorghiu.
Cu o zi înainte de vizita excelenței sale, încă de dimineață, în Târgu-Jiu era o forfotă mare, emoția colectivă vibra, oamenii îmbujorați de o energie copleșitoare făceau curățenie în fața curților, spălau geamurile, vopseau gardurile, gândind cu speranță că poate, măcar un minut, zeița va zăbovi, în toată splendoarea sa, în fața porților acestora. Președinții de asociații de proprietari au convocat de îndată ședințe și au mobilizat oamenii să măture aleile dintre blocuri pentru a primi cum se cuvine, în caz că-și face apariția, pe ilustra doamnă.
Mamele își îndemnau copiii să o salute, dacă apare, și repetau poezioare de zor, în caz că se ivește prilejul ca doamna cu balanța justiției în mână să se oprească din drumul său pavat cu adevăr și dreptate.
În Piața Centrală din Târgu-Jiu, toate precupețele numai despre venirea doamnei ministru vorbeau, două dintre ele provocând și o mică ceartă, cu păruiala aferentă, pentru că o mamaie susținea că ea există, că este de seminție nobilă, regală, iar cealaltă că ea nu există, că nu o poți atinge, că este întruchiparea dreptății ca adevăr teologic.
Toți locuitorii au adormit târziu în noapte, cuprinși de neliniștea unei posibile intersectări cu alaiul celei pogorâte printre oamenii obișnuiți.
A doua zi, de la prima oră, orașul era într-o zarvă mare. Era o zi de sărbătoare. Venea excelența sa, doamna Alina Gorghiu. Copiii se zbenguiau cu baloane în mână, însoțiți de părinții îmbrăcați în hainele de la Paște, fanfara militară cânta melodii patriotice, iar pensionarii, strânși în grupuri mici pe promenada din centru, greu își mai stăpâneau emoțiile, simțind pulsul cum le pocnește în urechi.
La un moment dat, vine un vuiet al mulțimii, stârnit de un personaj cunoscut în Târgu-Jiu, Alexandru, cel care face politică de mulți ani într-un mod specific, și se propagă din gură în gură: Vine, vine, vine doamna!
Toată lumea este paralizată de emoție. Gândurile oamenilor sunt cuprinse de curiozitate. Oare cum este? Oare ce va zice?
Își face apariția într-o caleașcă regală, alături de marele om de stat, Ion Iordache, reputat om de afaceri și politician de marcă, cel care-și ecranizează inegalabila lui existență mesianică, pentru posteritate.
Toți așteaptă înmărmuriți să glăsuiască suprema doamnă. Fanfara a tăcut. Momentul este înălțător, dar așteptarea este apăsătoare. Maestra Maxima Justiniana, Alina Gorghiu, salută cu un gest scurt, princiar, miile de oameni entuziaști strânși în Piața Prefecturii, care o ovaționează cu frenezie. Intră în Prefectură, însoțită de alaiul său, unde toți angajații în stare de exaltare o întâmpină, îi oferă flori și o gratulează cu obediențe.
În sala de ședințe, gâtuiți de emoție, primarii din toate comunele gorjene aplaudă cu ovații apariția celor doi oameni de vază ai României, cei care au scris și vor scrie istorie. Când aplauzele se mai domolesc, se aude un îndemn sec: „Hai la treabă!” și toți părăsesc sala hipnotizați, pentru a merge în localitățile lor, fără a uita să-și ia de lângă ușa sălii, care un hârleț, care ùn târnăcop. Afară, pe caldarâm, îi așteptau buldozere, freze, tractoare și alte utilaje.
Văzându-se singuri, la sugestia Donei Augusta, au plecat spre Tribunalul Gorj, unde toată suflarea de magistrați aștepta cu sufletul la gură să vină Întâia Grăitoare a justiției române.
Câteva doamne judecătoare, îmbrăcate în robele lor solemne, au fost învinse de starea de spirit extremă și au izbucnit în plâns. Erau lacrimi de bucurie și de mândrie, pentru că au ocazia nu numai să fie contemporane cu Alina, dar și pentru că o pot vedea de aproape, în carne și oase, că pot să-i vorbească, să o atingă și, dacă au noroc, să imortalizeze momentul.
A fost o trăire extremă a întregii comunități, un privilegiu rar, o oportunitate unică în viață, pentru care gorjenii mulțumesc din suflet inconfundabilului și inegalabilului domn Iordache, mare om, mare caracter.