spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomicSecretar de stat: “CE Oltenia trebuie privită ca o companie strategică”

    Secretar de stat: “CE Oltenia trebuie privită ca o companie strategică”

    Secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei din partea PSD, Constantin Ștefan, susține că decizia ministrului Virgil Popescu de a continua planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, în forma actuală, este una greșită. Acesta a explicat de ce trebuie menținută producția pe cărbune, cel puțin până la trecerea pe energia verde și de ce aceasta a devenit neprofitabilă.
    Politicianul gorjean afirmă că riscăm să ajungem să importăm energie la un preț și mai mare, dacă CE Oltenia nu își menține capacitățile, cel puțin până la trecerea pe energie verde. Între timp, parlamentarii gorjeni de la PSD au transmis că vor veni cu amendamente la OUG ce vizează închidere mineritului din Gorj.
    „CE Oltenia trebuie privită ca o companie strategică pentru țară. Această energie pe cărbune poate să funcționeze în bandă, constat, indiferent de condițiile climatice. Această companie trebuie să funcționeze indiferent de ceea ce spun anumite voci din Europa și din țară. Trebuie să funcționeze cel puțin până vor intra în sistem acele noi grupuri energetice. Pe parte de energie verde, România produce 60%. Dacă țara nu mai este independentă energetic, va importa energie la prețuri foarte mari, pentru că jucătorii europeni își vor pune prețul lor. Și riscăm să facem trecerea la energie verde prin import, ceea ce va aduce creșteri foarte mari. Cred că a ajuns ca producția de energie pe gaz să fie pe locul patru. Gazul este mult mai scump decât producția pe cărbune”, a transmis Constantin Ștefan.
    Declinul CE Oltenia
    Recent, CE Oltenia a primit un nou ajutor de stat care să permită funcționarea. Prețurile pe certificatele verzi au explodat, ceea ce face ca gigantul energetic să meargă pe pierderi. „În ultimii doi ani de zile, pentru achiziția de certificate de CO2, prețurile au crescut exponențial. În 2018, un certificat era 7 euro, în 2020 a ajuns la 30 de euro. Nicio companie nu putea să facă față unei asemenea creșteri brute, prețul la energie fiind constant. Din 2018 a început abrupt și planul de decarbonizare în Europa. În 2020, compania a avut nevoie de ajutor de stat, strict pentru achiziția de CO2, în 2021 l-a fel. Prețul pentru certificatele de CO2 s-a dublat la 75 de euro, culminând anul acesta la 95 de euro. Cât produce CE Oltenia, cam atât trebuie să achite pe certificate de CO2”, a mai declarat Constantin Ștefan la Radio Accent.
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: