spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSănătateCeai versus Cafea

    Ceai versus Cafea

    Putem spune că este o dispută cu “istorie” deoarece atât ceaiul cât şi cafeaua au devenit în timp băuturi etalon ale unei societăţi ce are ca trăsătura de bază productivitatea. Consumul oricăreia din aceste două bauturi a devenit aproape ritualic pentru marea majoritate a românilor şi, de ce nu, a lumii in general. Am observat, în nenumărate rânduri, oameni plângându-se la locul de muncă, de lipsa lor de energie , atribuind-o direct faptului că nu-şi băusera cafeaua în acea zi. Vreau să subliniez clar şi fără ocolişuri, faptul că suntem cu toţii dependenţi de stimulente, având ca drog ales cafeaua sau, dupa caz, ceaiul (negru sau verde).

    În timp ce băutorii de cafea români sunt aproximativ de 5 ori mai mulţi decat băutorii de ceai (vorbim de bautorii dedicati, nu ocazionali), populaţiile altor ţări precum China sau Japonia, preferă in special ceaiul, şi, desi atât consumul de ceai, cât şi cel de cafea, au avantaje de necontestat, sunt ferm convins că ceaiul este opţiunea cea mai bună.

    Un studiu recent, desfăşurat de Jurnalul European de Nutriţie Clinică, aduce rezultate îmbucurătoare. Studiul a constat în compunerea unor puzzle-uri de către două grupuri de bărbaţi, precum şi în alte exerciţii bazate pe memorie, în timp ce erau conectaţi la un scanner MRI. Un grup a primit o băutură “placebo” ce nu conţinea nimic stimulant, deşi ca gust emula ceaiul, iar rezultatele, nu au arătat nici o creştere perceptibilă a funcţiei cognitive. Al doilea grup însă, trecând prin aceleaşi seturi de exerciţii , dar dupa consumul unor băuturi cu extract de ceai verde, au demonstrat o creştere semnificativă a activităţii in partea dorsolaterală a cortexului prefrontal. Pentru cei ce nu ştiu, aceasta este partea creierului responsabilă cu memoria şi focusul. Cercetătorii explică aceste rezultate prin faptul că ceaiul verde este plin de polifenoli, ce lărgesc vasele de sange, mărind viteza sângelui către creier. La celălalt capat al spectrului, un studiu similar, desfăşurat de cercetătorii britanici pe băutorii de cafea nu a reuşit să diferenţieze calitativ rezultatele obţinute de grupul ce băuse cafea autentică, de cei ce băusera cafea “placebo”.

    Alte beneficii ale consumului de ceai:
    – Poate preveni toxiinfecţiile alimentare prin faptul că omoara bacteriile nocive
    – Contine EGCG,  substanţă cunoscută în prevenţia cancerului
    – Poate preveni artrita
    – Distruge bacteriile din cavitatea bucală, prevenind cariile şi respiraţia urât mirositoare
    – Ajută la slabit prin mărirea ratei metabolismului bazal
    – Ajută în reglarea nivelului zahărului din sânge prevenind astfel problemele legate de apariţia diabetului
    – Conţine nivele mari de flavonoide (antioxidanţi) ce pot preveni cancerul, bolile de inimă, astmul, accidentele vasculare cerebrale, având un rol special în protejarea creierului
    – Ceaiul (camellia sinnensis) conţine în mod exclusiv l-teanină, un aminoacid care creşte focusul, în timp ce ajută la scăderea anxietăţii şi a probabilităţii de a căpăta boala Alzheimer.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: