spot_img
5.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSănătatePortocala, sănătate curată!

    Portocala, sănătate curată!

    Portocalele ne duc cu gândul la iarnă, la frig poate chiar şi la sărbători, însă este bine de ştiut că aceste fructe aduc mult mai multe beneficii sănătăţii noastre. Portocala, numită de chinezi „mărul chinezesc”, fiind considerată multă vreme „elixirul tinereţii” are nenumărate proprietăţi benefice pentru organism.

    Portocalul face parte din familia citricelor şi îţi are originea în Asia, în zona India, Pakistan, Vietnam, China. El a fost adus în occident de către arabi, iar astăzi se cultivă cu succes în SUA, Brazilia, Africa de Sud, Mexic, China şi în zona mediteraneană, de la Spania, Italia, Egipt, Maroc până la Turcia şi Grecia. Fruct hrănitor şi delicios, portocala este bogată în vitaminele A, B, C, în calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu şi alte minerale, de aceea este indicată pentru sănătatea copiilor. Portocalele consumate sub formă de suc, decoct sau pur şi simplu fructul în sine ajută la menţinerea unei sănătăţi de nota de 10.

    Întăresc sistemul imunitar

    S-a demonstrat ştiinţific că sucul de portocale, cu un conţinut ridicat de vitamina C, are efecte pozitive mai puternice decât multe dintre suplimentele care se găsesc în farmacii. Drept pentru care, dacă nu vrei să se atingă răceala sau gripa de tine în aceasta iarnă, este recomandat consumul a cât mai multe portocale, pentru că întăreşte considerabil sistemul imunitar, ţinând bolile deoparte. Aceste fructe minune te vor scăpa de febră, de durerile de cap specifice răcelilor, eliminând în acelaşi timp senzaţia de vertij şi astenia. De asemenea portocalele au efecte antiinfecţioase, stimulând imunitatea şi reduc semnificativ simptomele neplăcute ale afecţiunilor virale.

    Detoxifiere şi energie

    Portocala are aproape 90% apa, vitamine A,B,C, minerale, fosfor, fier, potasiu, fibre, sulf, cupru, magneziu şi calciu, şi 13% zahăr. După cum se vede este un fruct-minune, care nici nu îngraşă. Este un bun detoxifiant şi este recomandat celor cu sângele mai gros şi hepaticilor. Un pahar de suc sau un fruct mâncat dimineaţa pe stomacul gol este foarte bun mai ales că organismul o digeră foarte repede. Conţinutul de potasiu o face un bun energizant. Totodată, combate migrenele, deci înainte de a lua un analgezic, încercaţi una sau două portocale.

    Împotriva pietrelor la rinichi

    Este demonstrat deja faptul că un pahar de portocale consumat zilnic, previne formarea pietrelor la rinichi sau dacă sunt deja instalate, ajută la ameliorarea acestora. Oxalaţii sunt, practic, dizolvaţi de acidul citric conţinut de portocale. Pentru cei care au suferit de litiază biliară, medicii recomandă consumul a cel puţin jumătate de litru de suc de portocale, zilnic.

    Eficient pentru bolile de inimă

    Portocalele au rol activ pe vase, reglând valorile tensiunii arteriale. Pentru hipertensivi, portocalele pot reduce valorile tensiunii. De asemenea consumul regulat de portocale previne în mod indirect instalarea bolilor cardiovasculare, menţinând sănătatea vaselor şi reducând uşor colesterolul din sânge.

    Anticancerigen

    Toata lumea ştie că mâncarea mediteraneană este foarte sănătoasă şi că cei care folosesc o astfel de dietă au o incidenţă mult mai scăzută a cancerului de sân, de plămâni, de pancreas sau de colon. Şi tocmai pentru că citricele reprezintă unul dintre cele mai importante ingrediente ale dietei mediteraneene, cercetătorii au făcut o serie de descoperiri conform cărora portocalele conţin numeroase substanţe anticancerigene. Ba, mai mult, s-a constatat faptul că în cazul persoanelor care consumă foarte multe portocale sau lămâi, există un număr foarte scăzut de îmbolnăviri de cancer la stomac, de esofag sau al cavităţii bucale. Tot vitamina C are efecte de protecţie împotriva acţiunii nocive a unor chimicale cancerigene cum sunt nitrozaminele.

    Utile în curele de slăbire şi menţin sănătatea pielii

    Pentru cei care vor să dea câteva kilograme jos este bine de ştiut că portocala este considerată aliment cu calorii negative, având mai puţine calorii decât necesită digestia acesteia. Curele de slăbire care combină consumul de citrice au rezultate foarte bune. În dietele de slăbit bazate pe fructe sunt recomandate între 3 şi 5 portocale pe zi. Prin consumul ridicat de vitamina C, singura vitamină care activează colagenul subcutanat, portocala este utilă în menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii, previne vergeturile şi ridurile. De asemenea prin conţinutul ridicat în beta-caroten portocala ajută la îmbunătăţirea vederii şi combate eficient senzaţia de oboseală oculară. Aşadar, tocmai pentru că este sezonul portocalelor vă recomandăm să le consumaţi din belşug.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: