spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateO singură fântână publică, în 3 sate din Peștișani, cu apă potabilă

    O singură fântână publică, în 3 sate din Peștișani, cu apă potabilă

    O cercetare desfășurată de Fundația „Valea Bistriței“ a scos la iveală o situație îngrijorătoare: doar o singură fântână publică din trei sate care aparțin comunei Peștișani are apă potabilă.

    Fântâna are o vechime de aproximativ 100 de ani și are o poveste interesantă, pentru că în urmă cu puțin timp era abandonată.

    „În topul celor mai sănătoase fântâni, se regăsește fântâna lui Nea Filip, așa cum este cunoscută în satul Frâncești. Aceasta este singura fântână publică cu apă potabilă dintre toate fântânile analizate în cele trei sate. Fântâna a fost distrusă într-un accident rutier acum câteva săptămâni, dar a fost refăcută pe măsură: a fost pusă găleată, lanț și a fost betonat soclul.
    Conform rezultatelor microbiologice, toți indicatorii analizați au indicat valoarea 0. Această fântână publică este foarte importantă pentru comunitate, având o vechime de peste 100 de ani.

    Încurajăm comunitatea pentru conservarea ei, deoarece este una foarte valoroasă pentru apa potabilă pe care o conține“, au transmis reprezentanții Fundației „Valea Bistriței“.

    Au fost luate probe din toate satele comunei Peștișani

    Au fost luate probe din toate satele comunei Peștișani și urmează să se întocmească un raport cu toate analizele:
    „Au fost prelevate 100 de probe de apă din cele șapte sate ale comunei Peștișani, atât apă din fântâni, cât și apă din rețea, dar și apă din râul Bistrița. Am făcut analizele cu un laborator acreditat RENAR din Vâlcea. Va fi făcut un raport cu toți indicatorii de calitate. Până în acest moment, s-au analizat indicatorii din trei sate – Gureni, Frâncești și Boroșteni – patru fântâni au apă, dar una singură are apă potabilă“, a precizat Cătălin Șchiopu, vicepreședintele Fundației „Valea Bistriței“.

    Fântâna cu apă potabilă a fost abandonată în urmă cu puțin timp, pentru că localnicii nu știau că apa are proprietăți foarte bune.

    „Are o poveste ciudată. Acolo s-au făcut lucrări pentru canalizare când am recoltat apă și era degradată și nici măcar nu avea găleată. Un localnicba reabilitat-o și s-a nimerit ca fântâna refăcută să aibă cea mai bună apă, cu valori zero și la indicatori fizico-chimici, și la indicatori biologici. Probabil că este îndepărtată de o fosă septică și acesta este motivul calității apei. Apa din restul fântânilor este contaminată și nu este potabilă. Chiar și o fântână nou făcută în amintirea unei persoane decedate nu are apă potabilă.

    Cea mai mare problemă pe care am constatat-o este cu indicatorii biologici, ceea ce înseamnă lipsa rețelei de canalizare, gunoi de grajd etc“, a mai precizat Cătălin Șchiopu.

    Direcția de Sănătate Publică trebuie să monteze panouri de avertizare

    Direcția de Sănătate Publică Gorj trebuie să monteze panouri de avertizare cu privire la faptul că apa din anumite fântâni nu este potabilă și ar putea să pună în pericol sănătate oamenilor.

    „Este atribuția Direcției de Sănătate Publică, care are obligația de a face prelevări și să pună pancarte în care să semnaleze că apa nu este potabilă“, a mai adăugat vicepreședintele Fundației „Valea Bistriței“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: