spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăEconomicReacții dure, după publicarea rezumatului Planului de restructurare al CEO

    Reacții dure, după publicarea rezumatului Planului de restructurare al CEO

    Vin reacții puternice din partea cunoscătorilor, imediat după ce Complexul Energetic Oltenia (CEO) a publicat, după multe tergiversări, un rezumat al noii variante a Planului de restructurare. Și, întrebarea e de ce s-au mai chinuit să facă rezumatul, de ce nu l-au publicat integral? Ce au de ascuns?

    Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei Doru Vișan spune că Planul de restructurare al CEO, în noua formă, e prematur, pentru că nu există legislație în acest sens, iar realizarea noilor capacități de producere a energiei din surse mai puțin poluante nu este în grafic. „Așa cum arată Planul de restructurare în varianta publicată acum, în 2026 încetează producția de energie pe bază de cărbune la CEO și, după 2026, se va face trecerea a două grupuri energetice în rezervă și a unuia în conservare. Dar, noi nu avem cadru legal pentru rezerva de capacitate, nu avem piață de rezervă de capacități. Acest termen, de „trecere în rezervă”, nu este legiferat din punct de vedere juridic și economic. Alte țări au creat acest cadru legal. Aș sugera decidenților că ar fi utilă Decizia 787, care avea în vedere Regulamentul Comisiei Europene pus în practică atunci când s-a trecut la închiderea huilei și a altor capacități europene. Plus de asta, acest Plan de restructurare ce se vrea a fi pus în practică acum la CEO are o condiționalitate, siguranța Sistemului Energetic Național, prin înlocuirea cu alte capacități. Realizarea lor are o „alunecare” (întârziere, n.n.) de un an. Păi, dacă e alunecare, nu contează de la ce, trebuie renegociat planul, obligatoriu și decalate termenele de închidere. Problema e că s-au stabilit niște jaloane, pentru a se primi finanțări, dar și astea trebuie renegociate.” a declarat Doru Vișan.

    „Fără legiferare, capacitățile pe cărbune rămân închise”

    De asemenea, Vișan spune că acele capacități ce vor rămâne în rezervă sau în conservare nu vor putea fi repornite, dacă nu se legiferează rezerva de capacități. „Fără legiferare, capacitățile pe cărbune rămân închise. Trebuia ca Planul să prevadă clar sumele alocate pentru cheltuielile cu mentanața, cu munca vie, altfel nu ai cum să repornești aceste capacități pe cărbune. Nu înseamnă că, dintr-o dată, dai drumul la cărbune pe bandă și pornești grupul energetic. Dacă nu se legiferează rezerva de capacități și nu se vor aloca fonduri, aceste grupuri și cariere puse în rezervă sau în conservare nu vor mai putea fi pornite. Avem norocul, noi România, că avem acest mix de surse de energie, iar dacă acestea ar fi fost unificate într-un singur producător, sau mai mulți, dar care să aibă surse de energie din toate tipurile, atunci nu se ajungea aici. ” a mai precizat Doru Vișan.

    „GENOCID economic și social”

    Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” Rovinari, a declarat că, în urma prezentării Planului de restructurare revizuit, se pune și mai acut problema aplicării Legii 197 din 2021. „Dacă acum suntem aproximativ 11.200 de salariați în C.E.Oltenia, iar conform PLANULUI DE ÎNCHIDERE, anul viitor, la 1 ianuarie 2024, trebuie să mai rămânem doar 6744, am și eu o întrebare pentru puterea politică, „patroana C.E.Oltenia” ! 11.200 – 6.744 = 4.456 Dacă noi nu ne luptam pentru recunoașterea condițiilor de muncă prin Legea nr.197/2021 și astăzi nu am fi avut această lege, ce s-ar fi întâmplat cu cei aproximativ 4.456 de salariați, care sub o formă sau alta ar fi fost dați afară din companie? Oricum, chiar și cu aplicarea în totalitate a prevederilor legii nr. 197/2021, eu tot nu cred că anul acesta vor pleca la pensie mai mult de 2.500 de salariați! Închiderea grupurilor pe cărbune va împinge județul Gorj la sărăcie și depopulare, iar această tranziție la o energie verde pe care guvernanții o denumesc „tranziție justă”, pentru noi, atât salariații din C.E.Oltenia cât și locuitorii județului Gorj, este o tranziție care ne lasă fără locuri de muncă și fără perspectiva de a mai putea trăi în acest județ! Îmi pare rău că oamenii și mai ales marea majoritate a colegilor din mișcarea sindicală nu conștientizează această situație dificilă în care o să fim pe viitor, și nu ne susțin în acțiuni pentru a opri acest GENOCID economic și social!”, a declarat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari.

    La rândul său, Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că este nevoie de reglementarea funcționării grupurilor energetice în rezervă tehnică. „Ne-a fost prezentat Planul de restructurare revizuit. Din 2026 toate cele trei grupuri care vor rămâne vor fi în rezervă, urmând a se reglementa această rezervă.”, a precizat Dumitru Pârvulescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: