spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitatePrimarul din Craiova a pus ochii pe rămășițele casei lui Brâncuși

    Primarul din Craiova a pus ochii pe rămășițele casei lui Brâncuși

    Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, are în plan să pună mâna pe adevărata casă a lui Constantin Brâncuși, din satul Hobița al comunei gorjene Peștișani. Imobilul este, la ora actuală, o ruină. Autoritățile locale au depus eforturi pentru a promova zona și locurile natale ale marelui sculptor, însă adevărata casă nu a fost reabilitată, turiștii vizitând o casă muzeu ce-i poartă numele.

    Primarul Craiovei (reședința județului vecin Dolj) Lia Olguța Vasilescu, a declarat în cadrul unei ediții live a publicației Gândul, că și-ar dori casa de la Hobița.
    „Avem oul lui Brâncuși, care este unicat în lume. Este vorba de o clădire care a fost inaugurată anul trecut. Este un ou din sticlă și este special pentru modul de îmbinare a sticlei. În oul respectiv poți să mergi cu liftul și să vezi panorama orașului. Este foarte frumos. Poate reușim să facem o replică sau să luăm casa și să o refacem.”, a spus Olguța Vasilescu, referindu-se la Centrul Constantin Brâncuși, așa cum apare denumit pe site-ul Muzeului de Artă de la Craiova, în curtea căruia a fost ridicat „Oul”.

    Lupta pe Brâncuși

    Nu e pentru prima dată când Doljul se luptă cu Gorjul pentru Brâncuși și nu se știe cine va câștiga. Cât despre legitimitatea de a îl revendica, balanța ar înclina spre Gorj, pentru că marele sculptor sa născut aici și are cea mai mare lucrare la Târgu Jiu: Complexul Calea Eroilor, pe care sunt așezate Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Recunoștinței fără de Sfîrșit. Cu toate acestea, Brâncuși este legat și de Craiova, unde, în timp ce lucra ca ucenic, și-a făcut cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie. Mai mult, Muzeul de Artă Craiova este unul dintre primele muzee din lume care a deținut o colecție de opere Brâncuși, actualul primar a inaugurat „Oul”, construcția de care vorbește și acum își dorește casa originală a sculptorului.

    Adevărata casă, încă o ruină

    Până în 2018, casa în care s-a născut Titanul de la Hobița, a aparținut moștenitorilor. Ulterior, statul a intrat în posesia patrimoniului. La vremea aceea, primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, declara că demersul va facilita recondiționarea a ceea ce a mai rămas din locuință. „O să dureze ceva şi documentaţia, fiind vorba despre un monument istoric, va dura câteva luni, până atunci o să o protejăm şi sunt convins că va ieşi ceva cu adevărat foarte frumos şi ne vom spăla ruşinea pentru tot ce s-a întâmplat până acum”, declara la vremea aceea Pigui.
    Anii au trecut și nimic nu s-a schimbat. Fără sprijin, autoritățile locale nu dispun de resursele necesare pentru a readuce la viață jumătatea de casă prăbușită. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi restaurată la Gorj, sau va ajunge la Craiova, în Dolj, cum își dorește primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: