spot_img
17.9 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateSentință în cazul carierei de calcar de la Gureni. Localnicii se împotrivesc

    Sentință în cazul carierei de calcar de la Gureni. Localnicii se împotrivesc

    Instanța de judecată a Tribunalului București a respins acțiunea Fundației „Valea Bistriței“ din satul Gureni, comuna Peștișani, care a solicitat suspendarea acordului de mediu emis de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj până la judecarea anulării acestui acord, proces care se află tot pe rolul Tribunalului. Asta înseamnă că exploatarea de calcar poate să înceapă.

    Fundației „Valea Bistriței“ a cerut în instanța de judecată anularea acordului de mediu și suspendarea acestuia până la o sentință definitivă în procesul de anulare, pentru ca să nu-și producă efectele, deoarece muntele „ras“ nu poate fi pus ulterior la loc. Fundația a câștigat suspendarea acordului de mediu, sentință care a fost atacată la Curtea de Apel București Aceasta a stabilit că nu este suficient motivată și a decis să retrimită cauza spre rejudecare la Tribunalul București, care a respins acțiunea Fundației: „Respinge cererea de suspendare, ca neîntemeiată. Obligă reclamanta la plata către pârâta Explocarb S.R.L. a sumei de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocațial redus. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Tribunalul București – Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal”, a decis instanța.
    Reprezentanții Fundației au anunțat că vor contesta decizia instanței de judecată.

    În această situație, societatea Explocarb poate să înceapă exploatarea de calcar, deși cercetările recente au dus la descoperirea unei peșteri aflate în apropierea acestui loc, unde ar urma să fie cariera de calcar. De precizat că în peșteră se află lilieci, specie protejată de lege. Peștera a fost inclusă și în catalogul național. În plus, camerele video de supravegere au înregistrat prezența animalelor sălbatice protejate.

    Localnicii spun că fac orice să blocheze cariera

    Localnicii din Gureni au protestat de mai multe ori, pentru că satul lor a devenit, în ultimul timp, detinație turistică, deoarece se află într-o zonă deosebit de frumoasă, iar comuna Peștișani, din care face parte, are acum statut de stațiune turistică. Oamenii se tem că liniștea satului va fi afectată și că vor avea de suferit din cauza exploatării de calcar care se va face la doar câteva sute de metri de locuințele lor.
    Ei sunt revoltați de sentința care a fost dată și spun că vor face orice este posibil ca să blocheze deschiderea carierei de calcar.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    1. Este o decizie dezamagitoare si nedreapta luata de catre instanta de judecata a Tribunalului Bucuresti in cazul Fundatiei „Valea Bistritei”. Este ingrijorator faptul ca, desi exista mai multe dovezi care demonstreaza impactul negativ asupra mediului si a comunitatii locale, instanta a hotarat sa respinga cererea de suspendare a acordului de mediu emis de catre Agentia pentru Protectia Mediului. Aceasta inseamna ca exploatarea de calcar poate incepe, ceea ce va avea consecinte grave asupra peisajului si biodiversitatii din zona. In plus, este regretabil faptul ca societatea Explocarb nu este preocupata de conservarea habitatului natural si a speciilor protejate si se incearca ignorarea descoperirii unei pesteri in apropierea carierei. Localnicii au dreptul sa fie ingrijorati si revoltati, deoarece vor avea de suferit din cauza zgomotului, prafului si schimbarilor in peisajul lor care vor fi cauzate de exploatare. Speram ca aceasta hotarare sa fie schimbata si ca Fundatia „Valea Bistritei” va obtine o victorie in instanta. Atata timp cat exista preocupare pentru conservarea mediului si protectia speciilor naturale, exploatarea de calcar nu trebuie sa aiba prioritate.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: