spot_img
16.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitate(VIDEO) GORJ: Spectacolul naturii la un pas de civilizație - Colonie gălăgioasă...

    (VIDEO) GORJ: Spectacolul naturii la un pas de civilizație – Colonie gălăgioasă de lăstuni de mal, pe Șușița

    O colonie formată din sute de exemplare de lăstuni de mal s-a întors din Africa, la fel ca în fiecare primăvară, pentru a-și petrece sezonul cald în Gorj. Păsările își au cuiburile în cavernele pe care  și le-au săpat în malul râului Șușița, ce izvorăște din Munții Vâlcan, trece pe la marginea municipiului reședință de județ, Târgu Jiu și se varsă în râul Jiu. Primăvara, lăstunii de mal de pe Șușița sunt foarte ușor de observat, aflându-se în perioada nupțială.

    Lăstunii de mal, păsări migratoare înrudite cu rândunelele, gălăgioase și foarte rapide, fac un adevărat spectacol primăvara, îmbulzindu-se la intrările în cuiburile săpate în malul Șușiței, așezate unul lângă altul și zburând apoi în stol, într-un ritual ce merită admirat. Sunt zburători iscusiți, hrănindu-se cu insecte, pe care le vânează în zbor. După o perioadă de odihnă necesară refacerii, întrucât au parcurs mii de kilometri, lăstunii intră în rut (perioada nupțială), fiind agitați, gălăgioși și ușor de observat. În perioadele favorabile, cu multe insecte, ei pot scoate și două rânduri de pui pe an, pe care îi hrănesc regurgitând insectele prinse în zbor. Toamna, lăstunii migrează spre sud, preferând zona tropicală a Africii, pentru a se întoarce în anul următor în aceleași locuri de cuibărit.

    Lăstunul de mal (Riparia riparia) este ușor de recunoscut, după gulerul  întunecat ce traversează pieptul alb și culoarea generală maroniu închis de pe spate. Spre deosebire de rândunea, are coada mai scurtă, bifurcația fiind mai puțin evidentă, spre deloc, în funcție de specie. Lăstunii de mal sunt păsări de talie mică, nedepășind 15 centimetri lungime. Ei sunt excelenți zburători, iar în zona coloniei se înghesuie unii în alții, executând uneori dansuri de o deosebită eleganță, pentru a-și negocia un loc bun de a vâna insecte.

    Alte două specii

    Pe lângă lăstunul de mal, mai există două specii întâlnite în Gorj:

    – Lăstunul de casă(Dolichon urbica), ce-și face cuibul din pământ, la streașina casei, dar cu o intrare circulară, mică, comparativ cu rânduneaua, ce are cuibul deschis larg în partea superioară;

    – Lăstunul de stâncă(Hirundo rupestris), ce poate fi ușor observat, în Gorj, pe Cheile Sohodolului, pe versantul opus formațiunii carstice numită „Nări”, unde-și face cuib în cavitățile din stâncă săpate de apă, de-a lungul timpului, în piatra de munte calcaroasă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: