spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
duminică, martie 3, 2024
Altele
  AcasăActualitateVIDEO S-a stins din viață poetul munților. A trăit aproximativ 50 de...

  VIDEO S-a stins din viață poetul munților. A trăit aproximativ 50 de ani în mijlocul naturii

  Dumitru Motancea, poetul popular care a trăit aproximativ 50 de ani în creierii munților, într-un conac din zona Plaiul Bumbeștiului, s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani. Acesta a fost autor al mai multor volume de poezii.

  Anunţul a fost făcut de cei de la Parcul Naţional Defileul Jiului. „Un model pentru comunitate, un personaj emblematic pentru zestrea culturală a Parcului Național Defileul Jiului lăsând nu doar 8 volume de poezii, dar și oameni fericiți care s-au bucurat de primirea și poveștile dumnealui de viață atunci când îi călcau pragul la conac. Nea Dumitru Motancea, omul pentru care fericirea vieții însemna „Sus la Plai!”, ne veghează acum Sus la Ceruri!”, este mesajul postat pe Facebook de Parcul Naţional Defileul Jiului.

  A fost nevăzător

  Dumitru Motancea a fost nevăzător, însă cu toate acestea a reușit să lucreze în gospodărie cu ajutorul simțurilor.

  „Mă descurc foarte greu, pentru că nu văd denivelările, nu văd oamenii la faţă, dar cunosc terenurile pentru că pe aici am călcat de mii de ori cu piciorul. Simt poteca la picior dacă e tare, iar dacă e moale înseamnă că e înlături. Merg singur şi mă ajunt de o bâtă cu care pipăi pământul. Merg şi până în Bumbeşti Jiu. Aduc lemne din pădure, apă de la izvor. Mi s-au dezvoltat alte simţuri: auzul mirosul, pipăitul“, spunea Dumitru Motacea pentru Adevărul.

  Acesta s-a pensionat pe caz de boală după ce și-a pierdut vederea, după care s-a mutat în Plai. „În anul 1967 am ieşit la pensie pe caz de boală şi m-am stabilit aici. Atunci, tot Plaiul era populat şi erau peste tot conace la care găseai oi, vaci, capre, şi auzeai câinii lătrând, oamenii chiuind de îţi era mai mare dragul să treci prin aceste locuri“, mai spunea bătrânul poet. Acesta a mărturisit că inspirația pentru a scrie versuri i-a venit când a venit în zona Plaiul Bumbeștiului. 

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: