spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 25, 2024
Altele
  AcasăCulturaIon Ghițulescu a primit „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler“

  Ion Ghițulescu a primit „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler“

  Îndrăgitul solist de muzică populară Ion Ghițulescu a fost distins cu „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler“, categoria B Muzică. Distincția i-a fost conferită prin Decretul nr. 58 din 15 ianuarie 2024 al Președintelui României.

  Acordarea acestui titlu s-a făcut cu ocazia Zilei Culturii Naționale, „în semn de apreciere pentru îndelungata sa contribuție la popularizarea cântecului tradițional lăutăresc și păstrarea vie a valorilor muzicii populare românești“, se menționează în Decret.

  Ion Ghițulescu este un apreciat solist vocal și fost director artistic al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“.

  „Este o răsplată după o viață de cântec“

  Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, a spus că distincția este o răsplată după o viață dedicată muzicii: „Este o răsplată după o viață de cântec și pentru talentul lui inconfundabil. Își merită această distincție. Este și pentru noi o mândrie, pentru că vârful carierei sale artistic l-a atins cât timp a fost la «Doina Gorjului». Este în continuare un colaborator al ansamblului nostru“.

  ‘Interpretul şi directorul artistic Ion Ghiţulescu s-a născut în judeţul Buzău, lângă Râmnicu-Sărat, în satul Homeşti, comuna Grebănu, la 25 mai 1949. La 10 ani câştigă prima competiţie de interpretare regională, la 15 ani, acompaniat de „Doina Argeşului“, este laureat al concursului „Debuturi piteştene“, câştigă premiul I pe ţară la „Cântarea României“, secţiunea „romanţe“, se consacră ca interpret la „Doruleţul“ – Buzău (1971-1975) şi „Doina Vrancei“ – Focşani (1975-1979), iar din 1979 devine solist la unul dintre cele mai bune ansambluri din România, „Doina Gorjului“, din Târgu-Jiu’, potrivit publicației Lumea Satului.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: