Este cerere redusă de energie pe bază de cărbune în Sistemul Energetic Național. Termocentralele din Complexul Energetic Oltenia funcționează cu maximum 3 grupuri energetice. Sunt pornite două grupuri energetice la Termocentrala de la Rovinari și un grup energetic la Sucursala Electrocentrale de la Turceni.
Producția de energie electrică a celor două sucursale este de 500 de MW. Se estimează în continuare o scădere a producției, având în vedere intrarea în primăvară, ridicarea temperaturilor și o mărire a producției de energie a hidrocentralelor. De altfel, Hidroelectrica este pe primul loc în clasamentul național. Locul al doilea este ocupat centralele pe gaze naturale, iar pe locul al treilea Nuclearelectrica.
Complexul Energetic Oltenia are disponibile două grupuri energetice la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, un grup în funcțiune și unul în rezervă la Sucursala Electrocentrale de la Turceni, precum și un grup energetic în rezervă de capacitate la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița.
Anul acesta au fost probleme în ceea ce privește asigurarea stocurilor de cărbune la carierele miniere și la termocentrale. Acum, presiunea cu privire la existența combustibilului s-a mai redus, având în vedere creșterea temperaturilor și scăderea cererii de energie pe bază de cărbune la nivel national.
Cu doar 500 Mw in functiune, financiar, se pot sustine financiar 900 de oameni (salarii, taxe la stat, bonuri de masa, vaucere de vacanta, prime de Paste, Craciun, ziua minerului, energeticianului, +altele? La viitoarele negocieri se vehiculeaza cerinte de parca CEO functioneaza nonstop cu 1700-2ooo de MW. Mai sunt cheltuieli pentru finalizare bl5-Rovinari, pentru intretinerea curenta a celorlalte blocuri, a escavatoarelor si benzilor , si totul pe fondul unui deficit absolut de personal specializat. Din pacate, cu mult regret , constat ca drumul duce spre un faliment sigur.