spot_img
8.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicContinuitate în managementul CE Turceni

    Continuitate în managementul CE Turceni

    Actuala conducere a CE Turceni are ca prioritate finalizarea proiectelor derulate în cadrul strategiei de dezvoltare a termocentralei, încât printr-o funcţionară unitară în condiţii optime să se realizeze un profit mai mare decât cel înregistrat în anii precedenţi. Directorul general, Marian Motocu, a precizat că, în prezent, CE Turceni are o importanţă aparte pentru sistemul energetic naţional, în condiţiile în care are o cotă de piaţă de 13 %, contribuind la furnizarea unor cantităţi însemnate de energie atât în perioadele de secetă, cât şi pe timpul iernii.

    Chiar dacă a fost numit în funcţia de director general, Marian Motocu a declarat pentru „Acces Tv” că împreună cu Octavian Graure a pus în practică o strategie de dezvoltare a termocentralei, în cadrul căreia proiectele, odată finalizate, permit obţinerea unor rezultate financiare şi a unui profit mai mare decât cel înregistrat în perioada 2009-2011. „Am o relaţie de colaborare foarte bună cu domnul Graure, în echipa formată practic nu s-a schimbat nimic. Consider că funcţiile sunt trecătoare, dar relaţiile dintre oameni rămân”, a declarat Motocu, cu privire la numirea sa în funcţia de director general în locul lui Octavian Graure. De altfel, chiar şi persoane din sistem au susţinut faptul că între Marian Motocu, Octavian Graure şi directorul economic Pităroiu există o strânsă relaţie de prietenie. O relaţie bună de colaborare există şi cu preşedintele democrat Ion Ruşeţ. Despre acesta, directorul general al termocentralei a declarat că „cu domnul Ruşeţ am o colaborare bună din 2004, îl cunosc dinainte de a fi preşedinte de partid sau senator. Nu există motive să cred că nu vom avea o colaborare bună în următoarea perioadă”.

    Motocu: „Stabilitate pentru toţi minerii”

    Pe viitor, CE Turceni va avea o evoluţie bună pe piaţa de energie în condiţiile în care are grupuri disponibile, dar şi unităţi producătoare în stare bună de funcţionare. Stabilirea sediului CE Oltenia în cadrul CE Turceni îl face pe directorul Marian Motocu să declare că acest lucru va oferi stabilitate tuturor minerilor. „Eu cred că se va oferi tuturor minerilor stabilitate. Apare o redistribuire a producătorilor de cărbune din întregul Bazin Minier al Olteniei şi va fi furnizată energie de la termocentrale, în funcţie de necesar”, a mai spus Motocu. Acesta consideră că pentru CE Oltenia este un avantaj mare faptul că toate companiile ce vor intra în componenţa noii entităţi sunt societăţi care nu înregistrează datorii la bugetul de stat şi că pe acest an funcţionează deja pe profit. „Este un lucru bun că funcţionează pe profit, este un început bun că nu au probleme financiare. În sens contrar, ar fi fost greutăţi în desfăşurarea activităţii. Să recurgi la credite înseamnă costuri suplimentare”, a mai adăugat Marian Motocu.

    Graure: „Investiţiile sunt prioritare”

    Strategia de dezvoltare a CE Turceni respectă directivele trasate cu privire la eficientizarea activităţii de producere a energiei electrice, cât şi cu privire la încadrarea în normele impuse de UE. Directorul general adjunct al termocentralei Octavian Graure a declarat că montarea instalaţiei de desulfurare la grupul energetic III are ca termen de finalizare luna mai sau iunie a acestui an. „Nu trebuie să uităm că septembrie 2012 este termenul de finalizare la ceea ce înseamnă schimbarea tehnologiei de depozitare zgură şi cenușă, respectiv prin fluid dens. Lucrarea este contractată, realizată în proporţie de 85%”, a mai spus directorul adjunct al termocentralei. Anul 2014 este şi el important pentru CE Turceni prin prisma faptului că este prevăzut ca în luna decembrie să se termine montarea instalaţiilor de desulfurare la grupul VI. În 2016 se ţinteşte spre reuşirea reducerii emisiilor la grupurile energetice III, IV şi V. „Acest an 2016 este prevăzut ca fiind cel în care se va finaliza procesul cu privire la captarea, transportul şi stocarea emisiilor de dioxid de carbon din gazele de ardere, la grupul VI”, după cum a mai precizat directorul general adjunct, Octavian Graure. Conducerea CE Turceni a apus şi în acest an 2012 accent pe investiţiile în minerit, în cele două cariere Jilţ Nord şi Jilţ Sud, acolo unde asemeni anilor precedenţi şi acum s-a alocat 400 miliarde lei vechi.

    CE Rovinari şi SNLO, pe profit

    Anul 2011 şi începutul lui 2012 s-a dovedit a fi o perioadă avantajoasă pentru complexuri, dar şi pentru SNLO. În ciuda ninsorilor căzute, complexurile din Gorj au funcţionat la capacitate, cu toate grupurile încărcate iar pentru a face faţă cererii mari de cărbune SNLO a fost nevoită ca pe lunile februarie şi martie să funcţioneze la un program de şapte zile. Complexul Energetic Rovinari trece printr-o perioadă bună, în care energia este dată în sistem, profitul creşte iar investiţiile se află şi ele în derulare. După ce în luna mai un nou grup energetic va intra în modernizări, acum se aşteaptă rezultatul de la deschiderea ofertelor în care cei doi mari investitori din China şi Japonia doresc să încheie un parteneriat cu reprezentanţii CE Rovinari, pentru construirea grupului energetic de minim 500 de MW. Practic CE Rovinari va deveni prima termocentrala din România, în care se va construi primul grup energetic de după 1970. Profit înregistrează la ora actuală şi SNLO iar cele patru companii, odată intrate în CE Oltenia, începând cu luna mai vor face ca această nouă entitate să fie cotată şi să joace pe piaţa de energie la nivel internaţional.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: