spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicPe Burlan nu-l mai prinde finalul Planului de restructurare

    Pe Burlan nu-l mai prinde finalul Planului de restructurare

    Actualul manager al Complexului Energetic Oltenia a demarat implementarea Planului de restructurare a companiei, însă nu va mai fi în funcție până la finalul procesului de decarbonare. Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat că nu va mai fi în funcție în anul 2026 și, cel mai probabil, nici salariat al colosului energetic.

    Șeful companiei a precizat că va deveni pensionar înainte să fie finalizat procesul de implementare a Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Planul se întinde până în anul 2026, însă până la data respectivă Daniel Burlan va îndeplini condițiile de pensionare, având în vedere că a lucrat ani de zile și în zona de producție, în Bazinul Minier Motru.

    Costurile totale de restructurare la CEO se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat, care includ și un grant de aproximativ  896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și parteneriatele și creditele atrase de CE Oltenia.

    Astfel, restabilirea profitabilității la sfârșitul perioadei de restructurare – care este un criteriu esențial într-un ajutor de stat pentru restructurare – a fost îndeplinită prin măsuri de optimizare a capacităților existente și extinderea portofoliului, cu includerea proiectelor noi: centralele pe gaze naturale și parcurile fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de cca. 2000 MW. În perioada 2023-2025, blocurile 4 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița vor fi în rezervă de capacitate, iar în perioada 2026-2030, blocurile 5 Rovinari, 6 Rovinari și 5 Turceni vor fi în rezervă de capacitate. Funcționarea acestor blocuri va fi dictată de rațiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie, sau de condițiile de piață.

    În plus, autoritățile române s-au angajat să implementeze o cesiune suficientă de acțiuni ale statului român în CE Oltenia, până la sfârșitul perioadei de restructurare, în 2026, astfel încât să se asigure o remunerare suplimentară a componentei de grant din ajutorul de stat. Cesiunea a cel puțin 20% din drepturile de proprietate se va face printr-o ofertă publică de acțiuni.

    Măsura constituirii de societăți mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al planului de restructurare a CE Oltenia pentru a fi evitată denaturarea concurenței și pentru asigurarea contribuției proprii la costul de restructurare de 3,94 miliarde euro, acestea fiind condiții necesare a fi îndeplinite pentru aprobarea unui ajutor de stat de restructurare. De asemenea, înființarea filialei pe lignit este o măsură care previne subvenționarea încrucișată și, deci, denaturarea concurenței. La același capitol de măsuri se înscrie și externalizarea Craiova II, o măsură care se implementează conform calendarului inițial sub forma divizării, noua entitate juridică urmând să aibă același acționariat ca CE Oltenia. Anul acesta vor trebui să fie constituite societățile mixte care vor construi parcurile fotovoltaice și cele două grupuri pe gaze naturale.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: