spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăEvenimentPrin cumpărături online, prejudiciu de 100.000 de euro

    Prin cumpărături online, prejudiciu de 100.000 de euro

    Procurorii DIICOT din cadrul Biroul Teritorial Gorj au efectuat ieri dimineaţă 19 percheziţii domiciliare, la cetăţeni din Gorj, Mehedinţi şi Bucureşti. Cele 16 persoane aflate în atenţia procurorilor de la Biroul DIICOT Gorj sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor din domeniul criminalităţii informatice. Separat, în cauze şi dosare diferite, dar care au acelaşi mod de operare, au acţionat şi procurorii DIICOT Mehedinţi, aceştia efectuând 11 percheziţii domiciliare.

    Ieri-dimineaţă, 19 percheziţii domiciliare au efectuat procurorii DIICOT, Biroul Gorj, în urma cărora 16 persoane au fost audiate la sediul instituţiei. Conform anchetatorilor, persoanele în cauză, prin metode specifice au obţinut date bancare, respectiv conturi de credite cu datele aferente, şi pe care le-au utilizat la efectuarea de cumpărături online. În urma acestor tranzacţii au fost obţinute beneficii materiale, prin înşelarea mai multor persoane fizice şi juridice. Anchetatorii au arătat că prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 100.000 de euro, două companii străine constituindu-se părţi civile. Această grupare infracţională se pare că acţiona de mai bine de un an de zile, fiind prejudiciaţi, după cum au declarat anchetatorii, cetăţeni străini din Italia, Germania, Franţa şi SUA. Surse demne de încredere au mai susţinut că în principal au fost prejudiciate două companii străine, cea de cumpărături online şi cea de carduri, persoanele anchetate cumpărându-şi băuturi, haine de firmă şi aparate electronice, marfa fiind comandată online.

    Percheziţii şi în Mehedinţi

    Alte 11 percheziţii domiciliare au fost efectuate pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş, în cadrul unei acţiuni ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice. Conform comunicatului de presă postat pe site-ul DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013 – 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş, având ca scop infracţional săvârșirea unor infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice. În această speţă, anchetatorii au arătat că o parte din membrii grupării, prin fals informatic, dar și prin folosirea unor programe informatice au obținut în mod ilegal, date confidențiale de tip bancar, aplicații de comerț electronic sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții, se arată în comunicatul postat pe site-ul DIICOT. „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013 – 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat care a acţionat, pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş, având ca scop infracţional săvârșirea unor infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice. Astfel, o parte din membrii grupării, prin fals informatic dar și prin folosirea unor programe informatice au obținut în mod ilegal, date confidențiale de tip bancar, aplicații de comerț electronic ( Ebay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții. După ce aceste date erau obținute prin accesul fără drept la sisteme informatice, membrii grupării comercializau pe diferite pagini web atât programe informatice care acordau dreptul de acces la diferite servere (SellVNC, RDP, ROOT, DUMPS, CC) dar și date confidențiale bancare, obținute în mod fraudulos”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: