spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăNationalCaria dentară. De ce apare și cum s-o prevenim

    Caria dentară. De ce apare și cum s-o prevenim

    La fiecare dintre noi, cavitatea bucală reprezintă un sediu natural de o multitudine de bacterii, care în prezența dulciurilor secretă acizi. În prima jumătate de oră după luarea mesei, acești acizi atacă dinții. Cu timpul în aceste locuri se formează placa dentară, care poate conduce la apariția cariilor.

    Caria dentară la copii cât și la adulți se întâlnește foarte frecvent.

    Ea se caracterizează prin descompunerea smalțului, care este cel mai dur substrat al dinților. Dacă această descompunere se agravează, atunci în dinți pot apărea și cavități. De aceea, este foarte important să avem grijă zilnic de dinții noștri, spălatul dimineața și înainte de culcare, folosirea aței dentare. Evoluția cariei dentare este variată de la o persoană la alta.

    Cauzele apariției cariei dentare

    Caria apare ca rezultat al acțiunii diverselor factori, precum: alimentele (dulciurile ușor digerabili), placa bacteriană, starea generală de sănătate și particularitățile individuale a fiecărui organism.

    Deficitul ionilor de fosfor și calciu, conduce la demineralizarea dintelui sub acțiunea sucurilor acide. Microorganismele prezente în cavitatea bucală și în placa dentară sunt sursa principală de acid.

    Este util să cunoaștem, ca alimentele consumate joacă un rol esențial în apariția cariilor. Multe studii confirmă că utilizarea îndelungată a carbohidraților ce digeră ușor, mereu conduce la apariția cariilor dentare.

    Și cel mai important nu este cantitatea de dulciuri consumate, ci perioada aflării acestora în cavitatea bucală.

    Starea generală a organismului cu bolile acestuia, de asemenea pot favoriza dezvoltarea cariei. În acest caz se poate schimba cantitatea de salivă, proprietățile acesteia, cu diminuarea concentrației de elecroliți în ea.

    Semnele cariei dentare

    • Schimbarea culorii dintelui spre negru sau maro;
    • Dureri când consumați produse reci, calde sau iritante;
    • Crearea unei cavități în țesutul dentar.

    Durerea permanent ne vorbește despre evoluția ultimei etape a cariei, care va necesita tratament endodontic.

    Tratamentul cariei dentare

    Tratamentul cariei depinde de localizare, mărimea leziunii, stadiul cariei, numărul de dinți afectați, defectul estetic. În general tratamentul include înlăturarea zonei afectate și umplerea defectului cu material de obturație.

    Orice pacient este interesat în calitatea cât mai bună a produselor utilizate de medicul dentist. Produsele moderne, spre binele pacienților, au rezistență mecanică ridicată, aderență bună la dinte, abraziune scăzută și stabilitate calitativă a culorii. Materialele sunt de o varietate mare, ce oferă posibilitatea alegerii aspectului cât mai natural al dinților.

    Profilaxia cariei dentare

    Fiecare din noi își dorește să păstreze sănătatea dinților o perioadă cât mai lungă. Nu ne putem proteja totalmente de procesul apariției cariilor, însă putem menține igiena orală corespunzătoare.

    Noi putem contribui la creșterea rezistenței țesuturilor dentare prin utilizarea pastei de dinți potrivite. Procesul este util de început încă din copilărie cu pastele de dinți pentru copii. Folosirea apei de gură scade numărul de bacterii din cavitatea bucală. De asemenea reducerea consumului de dulciuri, vizitele regulate la stomatolog și tehnica corectă de periaj sunt esențiale în prevenirea cariei dentare. Introduceți obiceiuri sănătoase atât în alimentație cât și în îngrijirea cavității bucale. Este recomandat de efectuat controalele stomatologice măcar odată la 6 luni.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: