spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăNationalCe este tehnologia QLED, care sunt caracteristicile sale și cum diferă de...

    Ce este tehnologia QLED, care sunt caracteristicile sale și cum diferă de altele?

    Tehnologia QLED a fost pe buzele multora în ultima vreme, în special a celor care încearcă să o vândă. Dar ce este tehnologia QLED și ce oferă aceasta în comparație cu alte tehnologii de televizor? Aici îți vom explica în detaliu.

    Mulți producători au început recent să promoveze tehnologia QLED ca și cum ar fi panaceul pentru a oferi cea mai bună experiență de vizionare posibilă, dar ce este această tehnologie și cum funcționează? Este mai bună decât ceea ce am avut până acum? Hai să aruncăm o privire la ea, dar pentru a face acest lucru trebuie să începem cu începutul și să explicăm ce este această tehnologie sau în ce constă.

    Ce este QLED?

    QLED este o marcă comercială a Samsung, se referă la acronimul englezesc „Quantum Dot LED” și se referă la o tehnologie care este vândută ca o evoluție a ecranelor LED LCD și o alternativă și o concurență directă la tehnologia OLED. Una dintre caracteristicile sale definitorii este faptul că fiecare pixel al ecranului poate fi activat individual.

    Cheia tehnologiei QLED este reprezentată de așa-numitele Quantum Dots, care sunt molecule microscopice conținute într-o peliculă care, în funcție de modul în care lumina LED din spatele lor le atinge, emit lumină cu o anumită culoare pură, care va călători până la panoul frontal LCD și se va combina cu valoarea de culoare a fiecărui pixel de pe panou pentru a crea culori care nu sunt posibile cu un ecran LCD convențional. Acesta este principalul avantaj pe care ecranele QLED îl au față de alte ecrane: culori mai pure.

    Cât de utilă este?

    În trecerea de la afișajele cu tuburi la panourile LCD, în ciuda numeroaselor avantaje, unul dintre lucrurile care s-a pierdut este reprezentarea culorilor, care într-un tub catodic provine din combinația dintre crominanță și luminanță. Într-un ecran LCD convențional, fiecare pixel este compus din trei subpixeli cu culori RGB (roșu, verde, albastru) și, în funcție de nivelul de intensitate al fiecăruia dintre ei, se obține o culoare sau alta. Bineînțeles, acest lucru este foarte limitat și, pentru a obține luminanța pierdută, se utilizează iluminarea din spate cu LED-uri pentru a obține un spectru de culori mai mult sau mai puțin acceptabil.

    Problema apare atunci când această iluminare de fundal nu este suficient de bună pentru reprezentarea culorilor și, pentru a îmbunătăți calitatea imaginii, se caută tehnici de mărire a spectrului de culori, cum ar fi ecranele OLED sau QLED, despre care am vorbit în acest articol. Problema cu retroiluminarea convențională cu LED-uri este că sistemul de culori obținut nu este complet pur și, prin urmare, nu este fidel realității.

    Un televizor QLED față de restul

    Tehnologia unui televizor QLED se bazează în continuare pe utilizarea unui panou LCD combinat cu iluminare din spate cu LED-uri, cu diferența că iluminarea din spate nu este albă, ci albastră. Acest lucru se datorează modului în care funcționează punctele cuantice și proprietăților lor curioase în raport cu dimensiunea lor, explicate mai sus. Pe scurt, dacă, de exemplu, punctul roșu este iluminat cu lumină de fundal albastră, panoul va afișa o culoare roșie complet pură.

    Matricea LCD este încă utilizată, dar în acest tip de afișaj este folosită doar pentru a regla intensitatea luminii primite de fiecare dintre componentele roșie, verde sau albastră ale fiecărui pixel de pe ecran sau, de asemenea, cunoscute ca subpixeli. Acest lucru permite generarea întregii game de culori, deoarece, nu uitați, Quantum Dots emit o culoare sau alta în funcție de dimensiunea lor și de intensitatea luminii care îi luminează.

    Avantajele și dezavantajele tehnologiei de televizor QLED

    Ca avantaje, am menționat deja că un televizor QLED oferă culori mai pure, cu excepția negrului, pe care îl vom explica acum. Rezultatul sunt imagini cu culori mai vii și mai definite, saturație mai mică, luminozitate mai mare și unghiuri de vizualizare mai bune.

    Principalul dezavantaj al acestei tehnologii este negrul, care nu este în întregime pur. După cum probabil știi, negrul este absența culorii și, deoarece tehnologia QLED se bazează pe intensitatea luminii, lăsând sursa de alimentare externă nealimentată, astfel încât niciunul dintre subpixeli să nu fie iluminat pentru a crea negru, înseamnă că modul în care este afișat negrul depinde de matricea utilizată, nu de pixelii în sine.

    Motivul este că tehnologia unui televizor QLED nu este nimic mai mult decât o soluție de rezervă pentru calitatea redării culorilor cu ajutorul panourilor LCD convenționale, deci este o tehnologie pe care Samsung a realizat-o pentru a da o valoare suplimentară panourilor sale.

    Când să alegi un televizor QLED?

    Dacă încăperea în care te afli este suficient de luminoasă, atunci un monitor sau un televizor QLED este o alegere foarte bună.

    Pe de altă parte, dacă ai de gând să vizionezi conținut într-o cameră slab luminată, recomandarea noastră este să alegi un televizor OLED, de exemplu un TV LG sau un TV Panasonic, deoarece în astfel de circumstanțe calitatea imaginii și redarea culorilor pe care le vei obține vor fi mult mai bune decât în cazul unui QLED.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: