Diaconul Petru, care seamănă izbitor cu artistul Leonardo DiCaprio și despre care scriam că a participat, zilele trecute, în alaiul Mitropolitului Irineu al Olteniei, la resfințirea unei biserici din Țicleni – Gorj, ne-a mărturisit cum își vede viitorul.
Deși a pășit, de curând, pe prima treaptă a preoției, devenind diacon și ar putea oricând să joace în filme, acesta ne-a declarat, în exclusivitate, că vrea să rămână cântăreț la Operă, aceasta fiind profesia sa, în prezent.
La sfințirile de biserici din Oltenia la care participă, diaconul Petru e remarcat atât datorită asemănării cu Leonardo DiCaprio, cât și datorită vocii impresionante, puse în valoare de cântecele bisericești. De altfel, părintele Nicolae Grigoroiu, de la Drăguțești – Gorj scria despre acesta că are „una dintre cele mai înălțătoare voci”. Ceea ce știu, însă, mai puțini, este faptul că diaconul Petru nu a fost doar înzestrat de Dumnezeu cu o voce impresionantă, ci a și studiat Muzica, pe lângă Teologie, fiind, în prezent, angajat ca tenor în corul Operei Române Craiova. Mai mult decât atât, a cântat pe numeroase scene din ţară şi din străinătate, având la activ peste 30 de spectacole ca şi solist.
„Aș încerca să fac o paralelă”
Diaconul Petru a fost hirotonit de curând, pe seama Catedralei Mitropolitane Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova, dar ne-a mărturisit că nu vrea să urce în ierarhia preoțească, ci să rămână diacon și să își continue cariera la Operă. „Aș încerca să fac o paralelă între scena operei și slujirea liturgică dar mai cu seamă slujirea diaconului. Mereu i-am urmărit pe părinții diaconi slujind în tandem, cu mișcări clare și sigure perfect sincronizate, cu vocile armonizate în rugăciune. Pentru mine, diaconul este liantul dintre Sfântul Altar și credincioși. Desigur, starea de bucurie și de împlinire sufletească de la sfârșitul Sfintei Liturghii este cu totul aparte și nu se poate compara cu scena, însă am simțit pe propria piele că și un spectacol bun te poate vindeca” a spus diaconul Petru.
Cum a ajuns aici
Pe numele său, Petrişor Efrem, sau Diaconul Petru, aşa cum a fost „rebotezat” pe data de 11 august 2023, atunci când a fost hirotonit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, pe seama Catedralei Mitropolitane Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova, acesta este ultimul venit în ceata diaconilor care slujesc la Catedrală.
– Este absolvent al Seminarului Teologic Sfântul Grigorie Decapolitul şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova în anul 2011, respectiv 2016.
– În perioada 2011-2016, a fost cântăreţ bisericesc al Catedralei Mitropolitane, revenind acum „acasă” după 7 ani, de data aceasta din postura de slujitor al altarului în treapta diaconiei.
– În anul 2020 îşi finalizează studiile de licenţă a Facultăţii de Litere, secţia Muzică, specializarea Canto clasic din Craiova, cu media 10, la clasa prof. Dr. Ioan Cherata, iar în anul 2022 încheie studiile masterale ale Facultăţii de Arte, specializarea Artele Spectacolului Liric din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, la clasa prof. habil dr. Nicoleta Ardelean.
– Din anul 2016 până în prezent este angajat ca şi tenor în corul Operei Române Craiova, cântând pe numeroase scene din ţară, dar şi din străinătate, având la activ peste 30 de spectacole ca şi solist în roluri precum: Gastone (La Traviata), Normanno (Lucia di Lammermoor), August Kuhbrot (Des Vetter aus Dingsda), Nereus (Mephistophele), Un giudice şi Un servo d’Amelia (Un ballo in Maschera), Il Conte di Lerma şi L’araldo reale (Don Carlos), Primo contadino (Pagliacci), Țara Românească (Unirea cea Mare, Oratoriu – Eugen Doga, Parpignol (La Boheme), Servants (Don Pasquale), Un venditore di canzonette şi Un amante (Il Tabarro), Pali (Der Zigeunerbaron).
– Pasionat de muzică, din anul 2013 colaborează şi cu Corul Millennium din Slatina, ca membru al corului, dar și ca solist vocal la concursuri și festivaluri de muzică atât pe plan local cât și internațional (Atena – Grecia, Paris – Franţa, Istanbul – Turcia).