spot_img
17.9 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSănătatePrimele simptome ale diabetului zaharat

    Primele simptome ale diabetului zaharat

    Primele simptome ale diabetului zaharat constau în urinarea frecventă, pierderea inexplicabilă în greutate și senzația de gură uscată.
    Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, caracterizată prin creșterea concentrației zahărului din sânge. Sunt implicate următoarele mecanisme: distrugerea celulelor din pancreas care secretă insulina, sau a modului de utilizare a glucozei la nivel periferic, la nivelul mușchilor, determinând hiperglicemie. În prezent avem la îndemână instrumente pentru un control optim al glicemiei și o stare de sănătate bună.
    „În lipsa unui control adecvat, pacienții dezvoltă complicații importante după o perioadă îndelungată de dezechilbru glicemic, cu afectarea inimii și a vaselor de sânge, a vederii (pană la orbire), a rinichilor (pană la necesitatea de dializă), a sistemului nervos, cu afectarea sensibilității mâinilor și a picioarelor, cu risc de amputație. Este necesar să depistăm cât mai precoce primele semne ca să putem să ne adresăm medicului diabetolog și să beneficiem de un tratament adecvat pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor asociate diabetului zaharat. De asemenea, piatra de temelie o reprezintă adoptarea unui mod de viață sănătos, care are la bază alimentația echilibrată și exercițiul fizic regulat“, explică dr. Bianca Făsui, medic specialist Diabet zaharat nutriție și boli metabolice, Cabinetul de Diabet Zaharat din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
    Simptomele care trebuie să ne îndrepte pașii către medic
    Este important sa recunoaștem următoarele semnale de alarmă pentru a ne adresa diabetologului
    „Cele 3 semne clasice ale diabetului zaharat la adult sunt: poliuria, polidipsia și scăderea ponderală.
    • Simți nevoia de a urina des, mai ales pe timp de noapte și în cantitate abundentă?
    Eliminarea unei cantități crescute de urină, peste 2 litri în 24 de ore, cauzată de prezența glucozei în urină, definește poliuria. La persoanele care nu asociază diabet, rinichii filtrează sângele pentru a produce urină și reabsorb tot zahărul, readucându-l în sânge. În diabet, când glicemia depășește 180 mg/dl, zahărul nu mai poate fi reabsorbit în totalitate și o parte din acest exces ajunge în urină și atrage după el mai multă apă. Acest lucru duce la producerea unor volume mari de urină. Poliuria poate să fie moderată, adică între 2-4l/24h sau marcată, atunci când depășește 5l/24h.
    • Ai de multe ori senzatie de sete si gură uscată?
    Senzația de sete intensă asociată cu consumul unei cantități crescute de lichide poartă numele de polidipsie. Aceasta urmează dupa poliurie și este consecutivă deshidratării cauzate de pierderea de apă prin urină.
    • Ai pierdut în greutate fără a încerca asta?
    Scăderea în greutate apare ca urmare a deficitului de insulină, care împiedică utilizarea glucozei pentru a produce energia, astfel încât vor fi folosite preponderant proteinele și grăsimea, iar persoana cu diabet scade în greutate involuntar cu peste 5% din greutatea inițială într-o perioadă scurtă de timp. Pentru că pot să existe multe alte cauze ale scăderii inexplicabile în greutate în afara diabetului, este nevoie de investigații suplimentare și adresarea la medicul de familie“, a transmis medicul diabetolog.
    Ce alte simptome sunt asociate diabetului zaharat
    Medicul Bianca Făsui a prezentat care sunt restul semnelor si simptomelor asociate diabetului zaharat: Oboseală fizică și psihică, astenie; tulburări de vedere, care se vor remite după restabilirea echilibrului glicemic, așadar înainte să te prezinți la oftalmolog, ar trebui să mergi la medical diabetolog pentru tratament pentru echilibrarea diabetului; polifagia: foamea care persistă în ciuda aportului alimentar; vindecarea lentă a rănilor; infecții urinare, cutanate, genitale; simptome ale complicațiilor diabetului: tulburări de vedere, amorțeală la nivelul tălpilor.
    Lista simptomelor de diabet zaharat la copil includ: Urinat des, mult, inclusiv noaptea, însoțit de senzație de sete și consum crescut de apă, scădere în greutate; foame inițial, apoi scăderea poftei de mâncare; amețeală, deshidratare, simptomele complicațiilor diabetului; Enuresis (copilul face pe el); Oboseala, scăderea performanțelor școlare; reducerea vitezei de creștere în înălțime la copil; greața, vărsături, dureri abdominale, creșterea frecvenței și amplitudinii respirațiilor; somnolență marcată, toate acestea marcând instalarea cetoacidozei metabolice; stare patologică foarte gravă, dată de prezența în exces a corpilor cetonici.
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: