spot_img
6.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 21, 2024
Altele
  AcasăActualitateZeci de elevi din mai multe țări europene, în vizită în Gorj

  Zeci de elevi din mai multe țări europene, în vizită în Gorj

  Zeci de elevi din mai multe țări europene au vizitat, săptămâna trecută, județul Gorj, în cadrul unui proiect derulat de către Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Este vorba de elevi și profesori din Portugalia, Macedonia, Croația și Turcia care au participat la proiectul Erasmus+ „Our culture, our future Cultura noastră, viitorul nostru“.

  Tinerii au vizitat colegiul și muzeul acestuia, iar apoi au prezentat instituțiile din care provin, după care au vizitat Primăria Târgu Jiu și s-au întâlnit cu primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu. Oaspeții au vizitat Muzeul de Artă din Parcul Central și au interacționat și cu localnicii, cerându-le informații pentru a completa întrebările din Tg-Jiu Quizz.

  „Următoarea zi a fost una specială, datorită unor oameni minunați din Baia de Fier. Aceștia ne-au deschis porțile caselor lor pentru a ne arăta elemente ale portului popular și ale tradiției Mărțișorului (artist Daciana Ungureanu și Mihai Olaru de la Casa Olarilor), dar și ale gastronomiei locale (Cristian Lera de la  Ograda Bunicilor). Ei ne-au adus aminte că un costum popular e legătura noastră cu strămoșii, iar mulțumită acestor oameni cu inițiativă tradițiile nu dispar, ci dimpotrivă sunt puse cu grijă în valoare. Ziua de miercuri, 22.02.2022,  a fost dedicată vizitării Muzeului „Al Ștefulescu”, unde domnul Adrian Tudor a făcut o interesantă prezentare a exponatelor, dar și o incursiune in lumea lui Brâncuși. Acest lucru a continuat cu o activitate organizată în  primitoarea Mansard(T)ă a Bibliotecii Județene „Ch. Tell”, unde oaspeții noștri au aflat mai mult despre viața lui C. Brâncuși și opera sa, grație gazdelor noastre și activității coordonate de prof. Gabriela Mirea, Luiza-Maria Sandu și doamna director Olimpia Bratu.

  Teatrul „Elvira Godeanu” i-a primit cu drag  pe talentații elevi ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” să cânte muzică tradițională românească și să prezinte piesa de teatru despre sărbătoarea Dragobetelui. Spectacolul coordonat de profesorii: Magda Buică, Chirițescu  Cristiana, Budianu-Marcu Alina, Petrică Alina, Calotă Rodica s-a încheiat cu un moment de karaoke. A fost un moment în care elevii CNTV și-au arătat  bucuria și dragostea față de folclorul tradițional și față de costumul național“, se arată într-un comunicat de presă al liceului.

  Vizită la muzeul etnografic de la Bălănești

   

  De Dragobete, tinerii și profesorii au ajuns la Muzeul etnografic „Sf. Ana“ din Bălănești, unde gazdele Mihaela Lupu și Ana Lupu i-au primit pe oaspeți în mod tradițional cu pâine și cu sare, dar și cu o frumoasă colecție de obiecte populare. „Muzica și dansul popular gorjenesc i-au însoțit și de data aceasta pe oaspeții noștri. Domnul artist Coneru Dumitru, în mâinile căruia lutul prinde formă și care a hotărât să lase în urmă o frumoasă moștenire și să îi învețe pe copiii din Cornești arta olăritului, a transmis bucuria creării unui obiect din lut oaspeților noștri. Seara zilei de Dragobete i-a adunat pe elevii oaspeți împreună cu gazdele în ateliere de lucru pe această temă, sub îndrumarea doamnelor profesoare: Protesoiu-Burtea Gabriela, Calotă Rodica, Negrea Rodica, Ecobescu Daniela“, se mai arată în comunicatul de presă.

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: