spot_img
16.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSănătateDoctorul Florin Bobircă, specializat în chirurgie oncologică, revine la Târgu Jiu

    Doctorul Florin Bobircă, specializat în chirurgie oncologică, revine la Târgu Jiu

    Conf. Dr. Florin Bobircă, medic primar chirurg în București, revine pe 8 decembrie la Târgu Jiu, pentru consultații. Specializat în chirurgia oncologică, ce a operat deja mai multe paciente cu cancer la sân, femei depistate în urma consultațiilor făcute periodic la Târgu Jiu, acesta ne-a explicat, în cadrul unui interviu, ce trebuie să știm și despre cancerul de colon, o maladie care face ravagii și în rândul gorjenilor. 

    Reporter: Domnule doctor, este cancerul de colon mai agresiv decât alte tipuri de cancer?

    Dr.Florin Bobircă: Este o întrebare foarte bună și răspunsul este ferm că “nu”. Cancerul de colon nu se consideră a fii printre cele mai agresive forme de cancer, dar sigur că depinde foarte mult de cât de avansată este boala la momentul descoperirii ei, sau mai bine spus este important pentru a stabili agresivitatea, gradul de evoluție a cancerului de colon.

    Rep.: Cum se diagnostichează un cancer de colon?

    Dr.F.B: Suspiciunea de cancer de colon pleacă de la acuzele pacientului, si anume: o scădere inexplicabilă în greutate, lipsa poftei de mâncare, oboseala, tulburările de tranzit intestinal (scaune diareice sau predispoziția la constipație) sau/si scaune cu sânge, toate acestea ne îndeamnă să stabilim indicația de colonoscopie. Aceasta este o investigație imagistică, prin care se vede cu exactitate colonul pe suprafața interioară si totodată poate decela cu mare exactitate dacă există modificări patologice.

    Rep.: Dacă un pacient are scaune cu sânge, probabilitatea să aibă cancer de colon este mare?

    Dr.F.B: Această relație există, adică cea dintre cancerul de colon si scaune cu sânge. Acestea din urma mai pot apărea și la pacienții cu hemoroizi, fisuri anale, boli inflamatorii intestinale, polipi rectali sau colonici. Foarte importantă este vârstă pacientului, pentru că riscul de a dezvolta cancer de colon crește odată cu înaintarea în vârstă. Concluzia este că nu întotdeauna scaunele cu sânge sunt asociate unui cancer, dar este foarte important ca să facem analizele necesare, la timp, pentru a exclude o astfel de boală.

    Rep: Ce analize putem face, în afară de colonoscopie, pentru a depista cancerul de colon?

    Dr.F.B: Sunt unele tipuri de cancer de colon care se manifestă prin anemie, de asemenea tot la analizele de sânge putem găsi marker tumorali (CEA si CA19-9) cu valori crescute sau semne de infecție ale unor tumori de colon aflate în stadiu avansat. Ecografia abdominală nu poate vizualiza colonul, ea ne poate oferi informații doar tangențial. Tomografia computerizată ne poate furniza detalii despre evoluția bolii, prezența unor eventuale metastaze în ficat sau plămân și mai puțin despre prezența tumorii de colon în sine, care de multe ori nu se vede la tomografie.

    Rep: Ce complicații pot să apară la un pacient cu cancer de colon?

    Dr.F.B: Sunt situații în care cancerul de colon se manifestă prin oprirea tranzitului intestinal și atunci apare ocluzia intestinală, altele în care pacientul pierde mult sânge, rezultând anemia sau cazuri în care tumora se infectează si/sau perforează. Toate sunt la fel de serioase si impun un tratament de urgență. Important este, însă, ca pacientul să fie diagnosticat înainte să ajungă la astfel de complicații nedorite.

    Rep.: Ce presupune operația pentru cancer de colon și când trebuie făcută?

    Dr.F.B: Operația pentru cancer de colon, care se poate efectua pe cale clasică sau laparoscopică, presupune îndepărtarea segmentului de colon interesat si a teritoriului ganglionar aferent. În cele mai multe cazuri, operația se face după stabilirea diagnosticului, în puține cazuri este necesar tratament oncologic preoperator. Durata de spitalizare pentru o astfel de operatie este, în medie, de 5-7 zile.

    Rep: Ce ne puteți spune despre speranța de viață a pacienților cu cancer de colon?

    Dr.F.B: Speranța de viață este bună după tratamentul unui astfel de cancer și este cu atat mai mare cu cât boala este într-un stadiu mai redus. Față de alte tipuri de cancer, rezultatele după tratamentul chirurgical sunt bune, iar necesitatea tratamentului oncologic, adică a chimioterapiei, este rezervată pentru cazurile avansate. Este foarte important rolul screeningului, în special la pacienții cu un istoric familial de cancer de colon, pentru că are rolul de a depista modificările apărute, într-un stadiu incipient.

    Echipa condusă de către Dr. Florin Bobircă, Sef de Lucrări la Universitatea de Medicină ,,Carol-Davila” din București, este specializată în diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, dar si în tehnica ganglionului santinelă și a operaților de conservare a sânului. Conferențiarul Dr. Florin Bobircă va fi la Târgu Jiu în data de 8 decembrie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: